Akif Örük ie Miss&Mr. Model Of Turkey

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Türkiye’nin en önemli modellik yarışmalarından Miss&Mr. Model Of Turkey, moda, müzik ve oyunculuk sektörüne yeni isimler kazandırmaya devam ediyor. 2018 yılında bakalım ne tarz gençler parlayacak ve bu sürece dahil olmak isteyen genç adaylar nelere dikkat etmeli? İşte bu soruları ünlü koreograf Akif Örük’e sorduk. 

Miss&Mr Model Of Turkey kaç yıldır düzenlenmekte? 

17 yıldır düzenleniyor ve bu yıl 18. yılına hazırlık yapıyoruz. İlk elemeler yapıldı, bu yıl üç binin üzerinde katılım gerçekleşti. 

Türkiye’nin dört bir yanında katılımlar gerçekleşiyor, ön eleme nasıl yapılıyor?

Türkiye’nin hemen her şehrinden katılım gerçekleşiyor diyebiliriz. İzmir ve İstanbul ön elemesi olarak iki eleme gerçekleşiyor. Ön elemelerde bay ve bayan finalistler sektörde profesyonel farklı branşlardaki jüri karşısına çıkıyorlar.

Yarışma aşamaları ve finallerden bahseder misiniz?

İlk olarak fotoğraf üzerinden adaylar seçiliyor sonra İzmir ve İstanbul elemesinden yarı finale kalanlar belirleniyor. 16 bayan 16 bay finalist final gecesinde yarışıyor.

Finalistler ne tarz eğitimlerden geçiriliyor? 

Finalistler yoğun ve keyifli bir kamp süreci geçiriyorlar. Özel eğitmenler tarafından yürüyüş, poz, müzik ve dans eğitimi, koreografi, spor-fitness, beslenme gibi etkin programlar hazırlıyoruz.

Bu organizasyon Rönesans Ajans tarafından yapılmakta, sonrası menajerlik çalışmaları da yapıyor musunuz? 

Yarışma sürecinde ve final sonrası genç arkadaşları yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Gelişime açık, disiplinli ve eğitim alt yapısı güçlü olanlarla çalışmayı tercih ediyoruz. Finale kalan birçok genç arkadaşımızı oyunculuk kurslarına yönlendiriyoruz. Bu eğitimlerden sonrası yer alacakları projelere dair seçici davranıp, menajerliklerini üstleniyoruz.

Akif Örük’ün imzası ve sektörde bilinirliği yarışmaya ne gibi avantajlar sağlıyor? 

Açıkçası gençliğimde model olmamdan dolayı bu işin mutfağında yetiştim ve bu sektörde belli bir ismim var, doğal olarak yarışmamıza da insanlar bizlere güvenerek katılıyorlar. Miss & Mr Model of Turkey yarışmasının Rönesans Model Ajans kadrosunda yer almanın sadece bir başlangıcı olduğunu bilerek katılım sağlıyorlar. Bu nedenle doğal olarak ta başvuru sayısı çok fazla oluyor. 

Modellik yapmak isteyen gençlerimizin ailelerine ne gibi bir tavsiyede bulunabilirsiniz? 

Modellik yapmak isteyen ve buna uygun olan gençlerimizin aileleri de kesinlikle çocuklarına destek olması gerektiğini düşünüyorum. Mankenlik eğitimlerini devam ettirirken rahatlıkla yapabilecekleri bir meslek, oyunculuk eğitimlerine de okul devam ederken gidebilirler. Okulları bittikten sonra oyunculuk ile ilgili projeleri değerlendirmeleri en doğrusu.

Kariyer basamaklarında modellikten sonra oyuncu veya şarkıcı olanların örnekleri çok, bu iş sadece bir basamak mı? 

Bence basamak olarak düşünülmemeli ama bir süre sonra önceliklerin değişmesi ve kişinin kendini keşfetmesiyle farklı kulvarlarda yer alabiliyorlar. Bu gayet doğal bir süreç, modellik basamak olarak değil ama başlangıç konumunda daha çok önemli bir adım çünkü sektöre dair ve çalışma disiplini konusunda kişiye çok şey katıyor.

Dev bir organizasyonla final yapılıyor, o atmosferi sizden kısaca dinlemek isteriz? 

Gerçekten çok uzun süren bir süreç ben ve ekibim olarak büyük emekler harcıyoruz, sonucunda muhteşem bir finali hak ettiğimizi düşünüyorum.

VÜCUTLARINA İYİ BAKIP SPOR YAPSINLAR

Yarışmanızdan çıkan ve ünlü olan isimler kimlerdir?

Gökhan Keser, Irmak Atuki Ece Begüm Yücetan, Şükran Ovalı, Emre Dinler, Ali Yasin Özegemen, Buse Varol, Hilal Altınbilek, İlayda Adın 

Sizce modellik kaç yıl yapılabilir? 

 Kendinize ne kadar iyi bakıp işinizi severseniz bence yaşı yoktur. Çünkü sonrasında oyunculukta yapabilirsiniz, böylece yaş sınırı kalkıyor.

Eskiden Koreografi yani adım sanatı olarak çok önemliydi, günümüzde şov ve dekor daha ön plana çıktı, siz bu dengeyi nasıl sağlıyorsunuz? 

Hayatınızı güncel tutarsanız ve araştırmacı olursanız tasarım ve sahneyi de ona göre planlarsınız ama en önemlisi tasarımcıyı iyi dinlemek gerekir.

Gençlere nasıl bir çağrı yapmak istersiniz? 

Moda sektörü dönem dönem farklı arayışlara giriyor, bu işin dinamiğinde var. Dediğiniz gibi güzellik ve yakışıklı tipler bir dönem geri planda kalıyor o zaman devreye farklı yüzler ve karakteristik tipler giriyor. Tümü için söylemem gereken ise vücutlarına çok iyi bakıp spor yapmaları gerekiyor.

Dünyadan ve ülkemizden en beğendiğiniz mankenler örneklerini sizden duymak isteriz? 

Çağla Şikel ve Özge Ulusoy’u yaptıkları işlerden dolayı çok seviyorum.