Ajite etmeden de engelli hakları savunuluyor-muş

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, engelli bireylerin yaşadığı güncel sorunları ve karşılaştıkları zorbalıklar ile hak ihlallerini bir tiyatro oyunuyla sahneye taşıdı. Oyun bu konuda daha önce karşılaştıklarımızın aksine ''Ajite etmeden de engelli hakları savunuluyormuş'' dedirtti.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Dezavantajlı ve engelli bireylere yardımcı olalım ya da haklarını savunmalarında öncülük edelim, kendilerine daha erişilebilir bir yaşam sunalım derken onlara nasıl yaklaştığımız, kendileriyle nasıl diyalog kurduğumuz ve bunu nasıl yaptığımız çok önemli. İyi niyetli de olsa haklarını savunurken, büründüğümüz tavır ve üslup bizi esas amacımızdan uzaklaştırıp çelişkili bir duruma düşürebilir. Empati yaparken vicdanı ve acıma duygusunu öne çıkarırsak o zaman çok sağlıklı ve 'samimi' bir destekte bulunmuş olmayız. Hak odaklı değil de vicdani nedenlerle yaklaştığımız sürece ne kadar iyi niyetli olursak olalım, engelli ve dezavantajlı bireylere gerektiğince destek olmuş ya da onların hayata eşit katılımlarının önünü açacak düzenlemeler yapılmasına aracılık etmiş olmayız. İşte bu ve benzeri durumlara dikkat çeken bir tiyatro oyunu izledim geçen hafta. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği tarafından sahnelenen Değirmen Emeği adlı oyun yüzlerce seyircinin katılımıyla Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde oynandı. Oyunda engelli bireylerin sosyal hayatta yaşadıkları sorunlar çarpıcı bir üslupla gözler önüne serilirken, "Bize acımayın" mesajı da verildi.

Türkiye'de 1994 yılından bu yana başta omurilik felçlileri olmak üzere tüm engelli grupların sosyal hakları için çalışmalar gerçekleştiren Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin (TOFD) Genel Başkanı Semra Çetinkaya ve TOFD Genel Müdürü Fatih Sinav tarafından yazılan oyun, usta tiyatrocu Aytekin Sözen'in yönetiminde sahnelendi. Oyunda Sevgi Gemici, Onur Soysal, Ulaş Bakır, Melike Zaman, Celalettin Demirel, Faruk Sağlam, Yılmaz Selvitop ve Alev Ergun'dan oluşan profesyonel oyuncu kadrosunun yanı sıra engelli bireyler Kadir Çobanoğlu, Burhan Abut, Murat Işık ile Kaan Koçdemir ve genel müdür Semra Çetinkaya da yer aldı. Yer yer müzikal gösterilerin de yapıldığı oyunda söylenen şarkılarla da "erişilebilirlik hakkı" çağrısında bulunuldu. Oyun sahnelenmeye ve farkındalık oluşturmaya devam edecek.

SORUNLARIMIZI ANLATABİLMEK İÇİN SANATA BAŞVURDUK

Değirmen Emeği için altı ay öyle yola çıktıklarını söyleyen TOFD Genel Başkanı Semra Çetinkaya, "Derneğimizde, engelli olmayan çalışanlarımız için hayata geçirdiğimiz empati gününde Genel Müdürümüz Fatih Sinav, tekerlekli sandalye ile çalıştığı bir sırada, bir vatandaş tarafından yaşadığı sorunu benimle paylaştı. Derneğimize gelen vatandaşımız sorununun çözümü için genel müdürümüz ile bir araya getirildiğinde tekerlekli sandalyede olduğu için onu dikkate almamıştı. Bu bizlerin yaşadığı sayısız sorundan sadece biriydi. Biz de her yaşa ve gruba yaşadığımız sorunları anlatabilmek için sanatın gücüne başvurduk. Yazdığımız oyun değerli tiyatrocumuz ve uzun yıllardır TOFD için gönüllü olan Aytekin Sözen hocamızın elinden tiyatro sahnesine taşındı. Aynı zamanda derneğimizin engelli bireyleri de oyuncu kadrosundaydı. Amacımız sadece omurilik felçlilerinin değil tüm engelli grupların yaşadıklarını duyurmak. Şimdi hedefimiz Değirmen Emeği'ni Türkiye'nin her yerinde sergilemek. Bu yüzden oyunumuzun desteklenmesi bizim için çok önemli."