Ailelerin özellikle de annelerin evlilik sürecine müdahale ettiklerini söylüyorsunuz. Sebebi nedir?
Toplumumuzda aile bağları çok güçlüdür. Hiçbirimiz evlenip evden ayrılan çocuğumuzu yalnız bırakmak istemeyiz. Süreç bir ‘kopuş’ olarak yaşanabilir ve bunun getirdiği kaygıyla birlikte sıkıntılar yaşanabilir. Aileler ve özellikle de anneler, söz sahibi olmak, yakınlığı sağlayabilmek, kopuşun acısını dindirebilmek için sürece müdahale edebiliyorlar.
Çiftler bu durumu nasıl yönetebilir?
Bu süreci nasıl yöneteceklerini önceden planlamaları sorunların aşılmasına yardımcı olur. İhtiyaçlar nedir ve nasıl giderilecek, mali yan nasıl halledilecek, her iki tarafın aileleriyle ne sıklıkta bir araya gelinecek, anneler kızlarına yardımcı olmak için eve ne sıklıkta gelebilecek gibi temalar en sık gündeme gelenlerdir. Son derece insani ihtiyaçlar ve iyi niyetlerle gündeme gelir ancak iyi yönetilmezse güç kavgasına dönüşebilir. Bu durumda her ailede bulunan akil insanlardan destek alınabilir. Bu kişiler sağduyulu olduklarından ilişkilerin toparlanmasına ve düzgün gitmesine katkıda bulunurlar.
Çiftler birbirini bu süreçte mi tanır?
İşin daha başı olduğu için gelecek bu aşamada belirlenecektir. Bir evliliğin nasıl gideceğini, tarafların özellikle de zor ve hassas konuları, stresli dönemleri aşmak için ne yaptıkları belirleyecektir.
Boşanacak çiftler baştan belli midir?
Bazı araştırmalar bize ayrılığa giden yolun nasıl ufak ufak döşendiğini çok net gösteriyor. Tartışmaların hem içerik hem üslup açısından ne kadar belirleyici olduğunu görüyoruz. Tartışmalarda aşağılama, küçük görme, iğneleme, küçümseme, alay etme anlamına gelen sözler, jest ve mimikler, kişiliğe yönelik suçlamalar en sık başvurulan ancak en yıpratıcı şeyler olabiliyor. Bir zaman sonra artık taraflardan biri girilen kısır döngüyü bırakıp artık şikâyet etmemeye, yani duvar örmeye başlıyor. Bu aşama ayrılmaya çok yakın olunduğunu gösterir. Bir ilişkiyi ayakta tutan şeylerden biri de tartışma sonrası süratle ilişkiyi tamir edecek girişimlerde bulunmaktır.
Bu süreçte terapististen destek almak mı yoksa bozulmuş bir ilişkiyi tamir etmektense yeni başlayacak bir ilişkiyi yapılandırmak daha mı kolaydır?
Eğer sorun aşılamıyorsa hiç zaman kaybetmeden bir evlilik ve çift terapistine başvurmak gerekir. Eğer aile geleneğinde sorun çözme geleneği hâkimse çocuklar bunu ilerideki yaşamlarına kolaylıkla yansıtırlar. Tersi durumda zorlanacaklardır. Bir an önce çift terapisi almak, sorunlar yoğunlaşmadan çözümü kolaylaştıracaktır.