Ağımıza takılanlar

ENDER EREN

endereren@gmail.com

Dünyanın ilk çift sahalı futbol stadyumu

Beyzbol maçlarının yapıldığı mekanlar, sahanın şekli nedeniyle tek tip olur. Ama sahaları şekil olarak benzemesine rağmen futbol maçları ve Amerikan futbolu maçları farklı sahalarda yapılır. Bunun da sebebi iki sahanın çizgilerinin ve çim türünün değişik olmasıdır. Londra'da inşa edilmekte olan yeni bir stadyum ise her iki futbol türünün de oynanabileceği yenilikçi bir teknoloji ile donatılmış.

Bir kez iğne olmak yetecek

Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) bir grup araştırmacı, birden fazla aşıyı gereksiz hale getiren yeni bir hücresel ilaç dağıtım teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji sayesinde ilaç özel partiküller şeklinde tasarlanıyor. Fareler üzerinde yapılan ilk deneylerde partiküllere yüklenen ilaçlar, farelere enjekte edildikten 9, 20 ve 41 gün sonra otomatik salınım ile istenen dozlarda aktarılmış. Farklı zamanlarda farklı ilaçların vücuda otomatik aktarıldığı, çoklu partikül yapılarının geliştirilmesi de mümkün.

Google’dan tekerlekli sandalye kullananlara büyük destek

Google, Haritalar’daki “Katkılarınız” bölümünde bulunan “Eksik bilgileri tamamlayın” kısmında yer alan “Erişebilirlik” kısmında lokasyonun tekerlekli sandalyeye uygun girişi olup olmadığını, tekerlekli sandalyeye uygun park yeri olup olmadığı gibi bilgileri girmenizi sağlayacak bir yeniliğe imza attı.

Bu kurabiyeler müzik çalıyor!

Dimension Plus isminde bir firma, dünyanın en ünlü çikolatalı kurabiyelerini birer plağa çevirmeyi başarmış. ‘Oreo Vinyl' projesi ile özel satışa çıkacak paketlerde, markanın tema şarkısı farklı sanatçılar tarafından seslendirilmiş ve kaydedilmiş. Tasarım firması da bu müzikleri aynı plaklara müzik kaydedilen teknik ile kurabiyelere aktarmış.