Ağımıza takılanlar

ENDER EREN

endereren@gmail.com


Spor yaparken susuz kalanlara kol bandı matara

Wetsleeve, spor yaparken bir taraftan su şişesi veya çantada hantal matara taşıma külfetini ortadan kaldırarak matarayı kol bandına dönüşürüyor. Kickstarter'da fonlanmakta olan Wetsleeve, ön kola takılan bir bant gibi kolu saran bir matara. 350 ml hacimli Wesleeve'in ağızlık kısmı bilek üzerinde dururken hiçbir hareketinize güçlük çıkarmıyor. Böylece siz spor yaparken veya şehirde günlük rutindeyken su ihtiyacınızı tek bir kol hareketiyle giderebiliyorsunuz.

Dokudaki hasarı tek bir dokunuşla iyileştirecek: Tissue Nanotransfection

Bilim kurgu filmlerinde, genelde uzay gemilerinde görmeye alışık olduğumuz, dokuyu iyileştirme özelliğine sahip cihazlar artık gerçek oluyor. Ohio Üniversitesi araştırma ekibi, tek bir dokunuşla dokuyu iyileştirebilen minik bir cihaz geliştirdi. Deriye yerleştirilen bu ufak cihaz, Tissue Nanotransfection (TNT) adı verilen teknolojiyi kullanıyor. Görevini ise deri hücrelerini, hasarlı hücreleri iyileştirecek hücrelere çevirerek yapıyor.

MIT, borulardaki sızıntıları bulabilen robot geliştirdi

MIT’nin PipeGuard adlı araştırma departmanı, borulardaki en ufak sızıntıları bile bulabilen bir robot geliştirdi. Bu robotun 2 çeşidi var. Birincisi sadece boru hattı boyunca gidebiliyor. İkinci robot ise kontrol edilebiliyor. 12 yıllık çalışmanın sonucu olan bu robot, gelişmiş sistemi sayesinde sızıntıların konumunu görüntülememize de olanak sağlıyor. Esnek yapısı sayesinde borunun içindeki engelleri aşabiliyor, böylece boru içinde takılıp kalmak gibi problemler ortadan kalkıyor.