Afyon'u mola için değil kalmak için ziyaret edin

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, ''UNESCO tarafından 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Afyonkarahisar'ın gastronomi, termal turizmi, tarih ve kültürel değerleriyle görülmesi gereken bir coğrafya olduğunu belirterek, ''Mola verilip, sucuk alınıp gidilecek bir şehir değiliz'' dedi.

DURSUN TOPÇU / dursun@topcu@aksam.com.tr

Gastro Afyon Festivali bu yıl 5. kez düzenlendi. UNESCO tarafından gastronomi şehri olarak tescillenen Afyonkarahisar'ın zengin yöresel ürünleri, Afyonkarahisar Motor Sporları Alanı'nda kurulan stantlarda sergilendi.

Afyon Gastronomi Evi'nde bir araya geldiğimiz Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ile festivali ve kentin turizm potansiyelini konuştuk. Söze, "Kentimizin zengin mutfak kültürünü, eşsiz lezzetlerini ve gastronomiyle dolu deneyimlerini keşfetmek isteyen yerli yabancı binlerce kişiyi ağırladık" diyerek başlayan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, "3 gün süren festivalde, yerel malzemelerimiz ustalıkla kullanılarak, geleneksel tariflerin modern dokunuşlarla buluştuğu lezzetler, katılımcıların damaklarını şenlendirdi" ifadelerini kullandı.

"Afyonkarahisar'ın gastronomi şehri olduğunu bilmeyen vatandaşlarımız var" diyen Vali Yiğitbaşı, "Şehrimizi daha fazla tanıtmak için çaba sarfediyoruz. Afyon, yolların kavşak noktası olduğundan aslında çok güzel bir konumda. Ancak mola verilip, sucuk alınıp gidilecek bir şehir değil. 2-3 gün kalınmayı hak eden bir şehir" şeklinde konuştu.

Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'ın, UNESCO tarafından Gaziantep ve Hatay ile birlikte 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildiğini belirterek, uluslararası gastronomi şehri olmak bizim için kıymetli. Çünkü tanıtımlar ülkelerin ve şehirlerin özellikleriyle ön plana çıkıyor" dedi.

Dünya ve Türkiye'de öne çıkmak için bazı farklılıkların ön planda olması gerektiğine dikkat çeken Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, "Kendinize özgü yanlarınızın altını çizmek, biraz daha fazla vurgulamanız gerekiyor. Gastronomi de bunun bir parçası. İnsanların artık, doğa, inanç, tarih turizmi ve gastronomiye olan ilgilerinin yani bir yemek kültürünün de bir şehrin dikkat çekmesi ve turistlerin tercihi için çok önemli bir gerekçe olduğunu bütün dünyada görüyoruz" dedi.

SORUMLULUKLARIMIZ VAR

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye'de muhteşem bir yemek kültürünün, zenginliğinin içinde yaşıyoruz. Mutlaka her şehrimizin kendine özgü yemekleri var. Birbirine benzeyen ama aynı zamanda ayrışan. Ancak tabi UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı'na seçilmiş olmak da aynı zamanda dünyada da tescil edilmiş bir fark yaratmış oluyor. Biz sadece 3 şehrimize verilen bu unvanı fazlasıyla kullanarak öne çıkarmak istiyoruz. İşte bu uluslararası gastronomi festivali de bizim bu yönümüzü ortaya koyduğumuz bir gerekçe ve bir zemin hazırlıyor.

SPOR TURİZMİNE ÖNEM VERİYORUZ

"Bu yıl 5.'sini gerçekleştirdiğimiz bir festivalimiz var. Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen şehirlerin bir sorumluluğu bu" diyen Vali Kübra Güran Yiğitbaşı "Bu kapsamda Gastronomi Müze'miz, Gastronomi Konağı'mız var. Belediyemiz tarafından Gastronomi Sokağı da yapılıyor. Gastro Afyon Festivali, hem yerli hem de yabancı turistleri çekmenin, şehrimize onları davet etmenin, şehrimizin özgün taraflarını anlatabilmenin, tarihimizi, kültürümüzü onlara gösterebilmenin bir yolunu da sunmuş oluyor" şeklinde konuştu.

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı sözlerine şöyle devam etti: Biz 5 yıldır Dünya Motokros Şampiyonası'nı düzenliyoruz. Spor turizmine çok önem veriyoruz. Dünya basının da buna çok büyük ilgisi var. Bu vesileyle dünyada milyarlarca kişinin ekranlarına ulaşmış oluyoruz. Gastro Afyon Festivali ise yine bizim mutfağımızı, kültürümüzü, değerlerimizi ortaya koymanın aslında bir başka yolu. Afyon pek bilinmiyor ama Mevleviliğin Konya'dan sonraki ikinci merkezi. Biz, 'Bizim mutfağımızda önce insan pişer' vurgusunu da bir yandan göstermeye çalıştık. Gastronomi festivali, pek çok özelliğin bir araya toplanıp bütüncül şekilde anlatılabileceği bir etkinlik.

TARİHİ UZUN ÇARŞI GÖRÜLMELİ

Turizmle ilgili birçok avantajı bir arada barındırdıklarını ifade eden Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, "Termal turizmi, Frig Vadisi, şehir içinde konaklarımız, uzun çarşımız mutlaka gezilmesi lazım. 100 yıllık restoranlarımız, şehre mal olmuş çok sayıda markamız var. Bunların bilinmesi, gezilmesi gerçekten bu şehre değer katan özellikler" dedi.

'AFYONKARAHİSAR'IN CAZ FESTİVALİ DE VAR'

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, belediye ve valiliğin çalışmalarıyla, sporun farklı alanları ve aralarında karavan turizminin de olduğu pek çok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirterek, "Pek bilinmiyor ama Afyon Caz Festivali'miz var. Birbirinden farklı hedef kitleye ulaşabilen, farklı yelpazeye seslenen imkanlar var şehrimizde. Ve bunların daha bilinir olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 'Afyon'a mola için değil, kalmak için gelin' diyoruz. Balon turlarımız var. Ayazini Bölgesi'nde kalkınma ajansımızın desteğiyle Ayazini Tanıtım ve Karşılama Merkezi'ni faaliyete geçireceğiz. İnteraktif sunum yapacağız. Yine Maltaş, oradaki tapınaklar ve farklı noktalar ilgi çekici. Afyon, hem kendi gizemini koruyor, aynı zamanda keşfetmeye de çok açık. Üstelik Anadolu'nun kavşağında bir il. Bu arada hızlı tren çalışmaları devam ediyor. Bitmesiyle o zaman çok fazla turist ağırlayacağız. Buna da hazırlıklıyız" dedi.

KENTİMİZİN ZENGİNLİĞİNİ PAYLAŞIYORUZ

Her yıl organize ettikleri Afyon Caz, Dünya Motokros Şampiyonası ve Gastro Afyon'un bir sonraki yıl daha fazla bilinirlik, daha fazla yerel ürünlerin ön plana çıktığı festivaller olarak planladıklarını belirten Başkan Zeybek, "Bu etkinliklerle ilimizin değerlerini dünyaya gösteriyoruz" dedi.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Gastro Afyon Festivali'nin kentin tanıtımına büyük katkı sağladığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Mehmet Zeybek, festival alanında Türkiye'nin her yanından 100'den fazla yeme içme sektöründen firmanın stant açtığını belirterek, "Festivalimiz, hem Afyonkarahisar'›n hem de Türkiye'nin gastronomik mirasını korumak ve geliştirmek için önemli bir etkinlik" tespitinde bulundu.

Başkan Zeybek, Afyonkarahisar'ın 8 bin yıllık tarihi geçmişi olan kadim bir şehir olduğunun özellikle altını çizerek, "İşte bu tarih mutfağımızın zenginleşmesindeki en büyük etken. Bunu tekrarlamaktan gurur duyuyoruz; 600'e yakın yöresel lezzetimiz var. Bunun 39'unu tescillettik. Diğer ürünlerimiz için müracaatları yaptık. Tescil sırasını bekliyoruz. Uluslararası Gastro Afyon Festivali ile bu zenginliği tüm dünya ile paylaşıyoruz" dedi.

"Gastro Afyon bu zenginliğin etkinliği" diyen Başkan Zeybek, "Başka ülkelerde böyle bir zenginliğin olduğunu sanmıyorum. Biz Anadolu'ya has yemek kültürü olan illerdeniz. Lokumda, kaymakta bir numarayız. Yumurta üretiminde Türkiye borsasını belirleyen bir iliz. Kırmızı et üretiminde rahmetli Abdülhamit Han'dan itibaren İstanbul'un yüzde 25'ini karşılayan bir besiciliğimiz var" ifadelerini kullandı.

Başkan Zeybek şöyle devam etti: Biz her yıl yapmış olduğumuz Afyon Caz Festivali, Dünya Motokros Şampiyonası, Gastro Afyon'u bir sonraki yıl daha fazla bilinirlik, daha fazla ürünlerimizin ön plana çıktığı festivaller olarak planlıyoruz. Her anlamda yelpazemiz genişliyor.

4 YILDA CİDDİ MESAFE ALDIK

Bu sene 5.'sini gerçekleştirdikleri Dünya Motokros Şampiyonası'nı 18 ülkenin canlı yayınladığını söyleyen Başkan Zeybek, "Şampiyonayı bu yıl 3.5 milyar insan izlenmiş. 4 yılda Afyon'un tanıtımında ciddi mesafe kat ettik. Bu etkinliklerle ilimizin değerlerini tüm dünyaya göstermek istiyoruz" dedi.

Başkan Mehmet Zeybek, geçtiğimiz yıl yapılan Dünya Motokros Şampiyonası'nda 250 bin katılımcı varken, bu yıl 400 bini geçtiklerini ifade ederek, "Afyon Gastronomi Festivali'mizi de uluslararası yaptığımız için, Brezilya'dan Kore'ye kadar bütün şefleri davet ettik. İllerimizin tamamını çağırdık. 20'ye yakın ülke büyükelçisini de şehrimizde ağırladık" bilgisini verdi.

ENGELSİZ GASTRONOMİ MUTFAĞI BENZERSİZ

Türkiye'de ilk ve tek olan Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi'nde eğitim alan kursiyerler sertifikalarını aldı. Engellilerin erişimine uygun dizayn edilen merkezde, Afyonkarahisar'a özgü yiyecekler başta olmak üzere tüm lezzetlerin üretileceği profesyonel mutfak kuruldu. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte konuşan Başkan Zeybek, "O kardeşlerimizi de sosyal hayata katmak için böyle bir yola başvurduk. Eve kapanıp kalmasın, sosyal hayatın içerisinde olsunlar. Vatandaşlar ile içli dışlı olsunlar düşüncesi ile yola çıktık. İnşallah buradaki aldıkları eğitimlerle kendilerine yetebilecek bilgileri aldıktan sonra iş bulma imkânları da olacak. Bizim onur kaynağımız burası" ifadelerini kullandı.