Adapazarı'nın muhteşem lezzeti: Islama Köfte

Eskiden araba ile şehirlerarası yolculuklar çok daha renkliydi. Mesafeler uzun, yollar kötüydü ama eğer çocuksanız bunlar size oyun gibi geliyordu.

HALUK KESİM / cumartesi@aksam.com.tr

Anne ve babamla İstanbul –Ereğli yolculukları yaparken en sevdiğim yerlerden birisi Hendek ve Adapazarı olmuştur. Babam Hendek peynirini çok sevdiği için, annem de Adapazarı'ndan kabak almak istediği için muhakkak uğrardık. Ayrıca babam, babaannemin tavukları için Adapazarı Yem fabrikasına uğrayıp yem alırdı.

Adapazarı'nın taş ve tek katlı evleri, her seferinde tren rayları ve üzerinde giden trene rastlamak beni çok mutlu ederdi. Babam Hendek'ten peynir aldığında arabada eve kadar sabredemeyip onu tel tel ayırıp yemek benim için bir oyun gibiydi.

Belki bu sevgi ve mutluluk yıllar sonra evliliğimin daha güzel olması için sağlam temellerin oluşması adına önemliydi. Hendek'e giderken geçtiğimiz Cumayeri'nde eşim Tülay ben arabadan geçerken bilmeden el salladı.

Babamın yem aldığı Adapazarı Yem fabrikasının sahibi eşimin halasının kocası belki biz beklerken başımı okşadı. Hayat ilginç tesadüflerden oluşuyor.

Yılda birkaç kez muhakkak Adapazarı'na giderim. Ve her gittiğimde olmazsa olmaz iki şeyi muhakkak yaparım.

Meşhur Adapazarı Islama Köftesi yemeden olmaz. Adapazarı'nda birçok Islama Köfte yapan yer var. Ama ben biraz gelenekçiyim. Tercihim 1912 yılından beri faaliyet gösteren Sakarya Caddesi üzerinde küçücük bir dükkân. Hâlâ geleneklerinden taviz vermeden eski usul yapılan köfte ve yanında şıra ile muhteşem lezzeti yaşamak gerek. Anlatmakla tarifi mümkün değil!

Bir keresinde kendimi kaybederek beş porsiyon yemişim. Garson kardeşim şaşkınlıkla bana bakmıştı. Küçük bir dükkân; içeride masa sayısı belli. Yemeğinizi yedikten sonra gidiyorsunuz. Fakat, köfteler önünüze konmadan önce mis gibi köfte ve ekmek kokusu zaten karnınızı doyuruyor. Gerçekten ıslama köfte yemek istiyor ve Anadolu havasını yaşamak istiyorsanız muhakkak ziyaret edin.

Adapazarı'nın bir diğer muhteşem lezzeti ise Kabak Tatlısı.

Bu tatlıyı evde yapmanızı tavsiye edeceğim. Çünkü Kabak tatlısının orijinali aslında Selçuklu veya Osmanlı mutfağında bal veya pekmezle yapılandır. Şimdilerde ne yazık ki şeker ile yapıldığından kabağın lezzeti olsa da evde yaptığınız gibi olamaz.

Yapımı çok basit ve lezzetli. 1 kilo Adapazarı kabağını soyup, küp küp doğradıktan sonra tencereye koyup üzerine az biraz sade yağ (bu çok önemli çünkü, sade yağ tatlıya lezzet ve müthiş bir koku veriyor) ekleyin. Pekmez (Üzüm pekmezi) ve bir miktar su ilave edin. Hatta pekmezle suyu karıştırıp koyabilirsiniz.

Ocağa kısık ateşte pişmeye bırakın. Kabaklar yumuşadığında üzerine biraz cevizle servis edebilirsiniz. Bu sağlıklı ve faydalı bir tatlı olacaktır. İstanbul'a çok yakın, ailecek gidip mutluluğu yakalayabileceğiniz bir yer Adapazarı.

Keyifli gezmeler.