Adana’nın mutlulukla kesin bir ilgisi var!

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Adana 24 saat yemek yiyebileceğiniz bir şehir. Adana’ da aç kalmanız mümkün değil. Kıyması (Adana da kebaba kıyma denir), ciğeri, lahmacunu, şırdanı, böreği, kelle paçası, sıkması hatta tavuğu bile güzel.

Basit olan güzeldir. Sıkma; Çukurova bölgesinin vazgeçilmez lezzetlerinden sadece bir tanesi. Sıcak sıcak yenir o an yapılır. Peynirlisi, ıspanaklısı, patateslisi, kaşarlısı olur. Gözleme hamuruyla benzer özelliklere sahip. Sarılma biçimleri farklı. Tam bir sokak lezzeti. Adana’da bir köşe başında bir kadın sıkma yaptığını görebilirsiniz. Mutlaka deneyin. Gelin biz de bu eşsiz tarifi mutfağımızda yapalım... 

Unu derin bir kaba ekleyin. Alabildiği kadar suyla birlikte tuzu ekleyerek bir hamur tutun. Hamuru küçük bezelere ayırın ve 1 saat dinlendirin. Oklava yardımıyla hamuru incecik açın. Açtığınız zemini unlamayı unutmayın. Açtığınız hamuru varsa sac da yoksa bir tavada iki tarafını da pişirin. Peynirli iç harcı için; maydanozu ince ince doğrayın ve lor ile karıştırın. Pişirdiğiniz hamurun içerisinde koyun ve dürüm şeklinde sarın. Patatesli iç harcı için; patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Tavada tereyağı eritin, soğanları minik minik doğrayıp kavurmaya başlayın. İçerisine salçayı ekleyin. Haşladığınız patatesleri ezerek kavurma devam edin. Pul biber ve tuz ekleyin. Karışımı pişirdiğiniz lavaşın arasına koyun ve dürüm şeklinde sarın. Dış kısmına tekrar tereyağı sürün ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Sıkma

- 6 su bardağı un

- Tuz

- Alabildiği kadar su. (Ekmek hamuru kıvamında olacak)

İç harcı için :

- 300 gr lor peyniri (tercihe göre lor ve çökelek karıştırabilirsiniz.)

- Maydanoz

- 3 adet patates

- 1 soğan

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- Pul biber

-Tuz

- Tereyağ