8 soruda saç ekimini etkileyen noktalar

Op. Dr. Bilgehan AYDIN

dr.bilgehanaydın@gmail.com

Saç ekim bir ameliyattır ve uzman kişiler ile standartlara uygun kliniklerde yapılmadır. Saç ekimi süreci ve sonrasında merak ettiğiniz soruları, doğru bilinen yanlışları tek tek ele alacağız.  

Kimler saç ekimine uygundur?

Saç ekimine donör bölgesi yani verici alanı yeterli olan herkes uygundur. İşlem 18 yaşından itibaren üst yaş limiti olmadan uygulanabilir. Saç ekimi operasyonunda kişinin iyi bir aday olup olmadığına karar verilebilmesi için analiz muayenesine katılmasında yarar vardır.

Saç ekimi öncesi nelere dikkat edilmesi gerekir?

Saç ekiminden 10 gün önce ilaç kullanım durumu söz konusu ise uzmana haber verilmeli kan sulandırıcı ilaç ve alkol kullanımı bırakılmalıdır. Geçirilmiş bir rahatsızlık ve ilaç alerjisi varsa doktora bilgisi verilmelidir. 

TEK TEK ALINIP, NAKLEDİLİYOR

Saç ekimi nasıl yapılır?

Saç ekimi, kişinin saç kaybının arttığı ve geriye dönüşünün olmadığı durumlarda yapılan bir operasyondur. Saç ekimi, özel tekniklerle donör alanı denilen özellikle ense bölgesinden, sağlıklı saç köklerinin alınarak, saçsız alana transfer edilmesiyle yapılan bir işlemdir. 2000’li yılların başında uygulanmaya başlanan FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) tekniği cerrahi bir girişim olmadığı için daha çok tercih edilir. Saç kök hücreleri FUT tekniğinde olduğu gibi blok halinde değil tek tek alınır ve nakledilir. Genetik saç dökülmesi olan hastalar dahi FUE yöntemi sonrası ileriye dönük bir sorunla karşılaşmaz. Ekim ortalama 4,5- 5 saat sürer. 

“Diamond fue” nedir?

Yeni gelişmiş olan elmas kaplamalı safir uçlarla yaptığımız operasyonlarımızla “Diamond Fue” tekniğini kullanıyoruz. Diamond fue tekniğiyle üç boyutlu kanal açımı sağlandığı için artık greftlerin ekimi daha sağlıklı oluyor. Dokuda herhangi bir iz bırakmıyor. Saç çıkışları tamamlandığında kişi kuaförünün bile ekim olduğunu anlamadığı izsiz, doğal ve sık saçlara kavuşmuş oluyor.

‘Ağrısız anestezi’ nedir?

Saç ekiminde hastaların en büyük korkusu iğnenin yarattığı ağrıdır. Gelişen teknolojiyle beraber iğne batırmadan, ağrısız, basınçla lokal anestezi uyguluyoruz. Hem iğne korkusuna hem de ağrıya son vermiş oluyoruz.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?

Hiperbarik Oksijen Tedavisi, özel bir basınç odasında saf oksijen solunması esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi kanın taşıyabildiği oksijen miktarını artırdığından nakledilen dokunun daha kolay ve hızlı tutunmasını sağlar. Ayrıca doku yaralandığında hayatta kalabilmek için daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Yara iyileşmesi oksijene bağımlı bir süreçtir. 

1 HAFTADA İŞE DÖNÜLÜR

Hasta sosyal yaşamına ne zaman döner?

Zamanın en değerli araç olduğu çağımızda artık ekim sonrası hiperbarik oksijen tedavisiyle beraber kişi bir hafta içinde kabuklanma sürecini atlatıp işine ve sosyal hayatına dönebilir. Saç ekiminden 2-3 ay sonra çıkmaya ve uzamaya başlar. 6. ayda göz dolduracak kadar gelişir. 1 – 1.5 yıl içinde ise mükemmel sonuçlara ulaşır.

Saç ekimi sonrası nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Saç ekimi sonrası ilk 10 gün önemlidir. Bu zaman diliminde kafanın herhangi bir yere çarpmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İlk yıkama üçüncü gün uzmanlar tarafından yapılır. Operasyondan sonra sırt üstü pozisyonda yatılmalıdır.