57 köyde üretiliyor, 'Şile Yeryüzü Pazarı'nda satılıyor

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Tarihi, kültürü, doğası ve geleneğiyle şehrin keşmekeşinden bıkanlar için harika bir kaçış rotası olan Şile, aynı zamanda İstanbul’un ilk ve tek “Yeryüzü Pazarı”na sahip ilçesi. Dünyada 45. “Yeryüzü Pazarı” olan bu pazarda Şile’nin 57 köyünde, mevsiminde, “ata tohumu”yla üretilen doğal ürünler uygun ücretlerle tüketiciye buluşuyor. 

İstanbul’un trafiğinden, kalabalığından, bunaldınız ve huzurlu bir kaçamak yapmak istiyorsunuz. O zaman rotanız muhtemelen İstanbul’un gizli cenneti Şile olur. Üstelik tarihi, kültürü, doğası ve geleneğiyle bambaşka bir hikâyesi olan ilçeye gitmek için bir sebep daha var. 2015 yılından beri hizmet veren “Şile Yeryüzü Pazarı”… “Yeryüzü Pazarı” sadece kendi ürettiği ürünü satan çiftçilerden oluşan uluslararası bir pazar ağı… Yerel mutfakların unutulmasına ve tek tip beslenme anlayışına karşı çıkanlar tarafından başlatılan uluslararası “Slow Food” hareketi tarafından destekleniyor. İşte Şile’deki bu özel Pazar, dünyadaki 45., İstanbul’daki ilk ve tek “Yeryüzü Pazarı”… 

“ATA TOHUMU” KULLANILIYOR

Pazarda, İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip Şile’nin 57 köyünde, yerel halk tarafından üretilen ürünler tezgâha çıkıyor. Üstelik hepsi Şile bölgesine ait “ata” tohumlarıyla yetiştiriliyor. Hibrit tohum, hazır fide, kimyasal ilaç veya suni gübre kullanılmıyor. Hepsi tamamen doğal… Pazarın en önemli özelliği bu… Şile’deki Yeryüzü Pazarı’nın bir özelliği de ücretlerin ulaşılabilir olması. Slow Food ilkeleri çerçevesinde mevsiminde, yöresel ve geleceğe dönük metotlarla tarım yapılıyor ve uygun ücretlerle tüketiciye ulaştırılıyor. Cuma ve Pazar günleri açık… Yeryüzü pazarı ürünleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kanunu ile İstanbul’un Yöresel Ürünleri listesine girmiş. Pazarın üretici ve ürünleri ayrıca İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü’nün de kontrolü altında. 

ULUSLARARASI PAZAR AĞI

Yeryüzü Pazarı sadece kendi ürettikleri ürünleri satan çiftçilerden oluşan “Uluslararası Pazar Ağı”. Bu pazar ağında sadece mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metotlarıyla üretilmiş ürünler yer alıyor. Yeryüzü Pazarı’nda fiyatların ulaşılabilir olmasına dikkat ediliyor. 

SLOW FOOD NEDİR?

Slow Food; fast food ve hızlı yaşamın yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak doğdu. 1989 yılında Carlo Petrini tarafından başlatılan hareket yaygınlaşarak 150 ülkeye dağıldı. Bugün Slow Food gönüllüleri 100 bin üyeye sahip yerel birliklerden oluşan bir ağla çalışmalarına devam ediyor.

Slow Food İlkeleri…

- Gıdaların korunmasına, yaşatılmasına destek verir.

- Tarım ve gıda sektöründeki firmaların denetimsiz gücüne karşı durur.

- İyi, temiz ve adil gıda üretimi ve tüketimine inanır.

- Genetik çalışmalara karşı lobiler oluştururken, riskler hakkında da bilinçlendirme yapar.

- Organik tarımı teşvik eder.

- Biyo-çeşitliliği, endemik bitkileri korumak ve “Tohum Bankası” oluşturmak için çalışır.

- Yerel satıcıların korunmasına destek olur.