2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa!

Türk dünyasının UNESCO'su olarak da tanımlanan 'Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY'un '2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçtiği Bursa, sahip olduğu tarihî ve kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ile dünya çapında markalaşma yolunda ilerliyor.

Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla 1993 yılında, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın Kültür Bakanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulan, halihazırda 14 üye ülkeyle faaliyet gösteren 'Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY, Özbekistan'ın Hiva Şehri'nde gerçekleştirilen 38. Dönem Toplantısı'nda Bursa'yı '2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti' ilan etti. Eşsiz doğası, verimli toprakları, çok yönlü turizmi, gelişmiş ekonomisiyle Türk Dünyası'nın kadim kültür kentlerinden biri olan Bursa; Eskişehir ve Kastamonu'nun ardından Türkiye'den Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen üçüncü şehir oldu.

BURSA BAKANLIĞIMIZ İÇİN SÜREKLİLİK ARZ EDEN BİR MESAİ

Bursa'nın '2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçilmesi sebebiyle, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında bu kapsamda planlanan projelerin ayrıntıları paylaşıldı.

"Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması, Türk'ün kültürünü, sanatını, edebiyatını, ilmini ve irfanını yaşatarak eksiksiz bir şekilde geleceğe aktarmak açısından ciddi bir fırsat." diyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,

"Bursa'nın çok yönlü olarak tanıtımı; kültür ve turizm başlıklarında sahip olduğu zenginliklerin değerlendirilmesi Bakanlığımız için süreklilik arz eden bir mesai. Bursa ulusal ve uluslararası arenada kültür ve turizmdeki yükselişini sürdürecektir. Türkiye'nin her bir bölgesi ve şehri için olduğu gibi Bursa için de bütün paydaşlarımızla birlikte çalışacak, hedeflerimize ulaşacak ve daha iyisi için yolumuza hız kesmeden devam edeceğiz. Başaracağımıza şüphem yoktur. Zira pandemi koşullarına rağmen 2021 yılında Türkiye yurtdışı ziyaretçi sayısında 29 milyonu, turizm gelirlerinde ise 24 milyar doları aşmayı başarmışsa bu inanç ve bakış açısı sayesindedir. Bu rakamlar 2020'ye göre ziyaretçi sayısında yüzde 83'lük, gelir noktasında ise yüzde 100'lük bir artışa tekabül ediyor. Ulaşılan bu seviye ülke olarak hepimizin başarısıdır." şeklinde konuştu.

BURSA'DA GERÇEKLEŞECEK BAZI PROJELER

'2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti' olan Bursa'da sürdürülebilir, kalıcı ve etkili faaliyetler üzerinde çalışılırken, bu kapsamda, Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri yapılacak. Türk Dünyası'ndan getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı kurulacak. Ulutav'dan Uludağ'a Türk Müziği Festivali, Türk Dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk Dünyası Marşı Yarışması, destan yarışmasının yanı sıra milli takımların içinde yer alacağı Türk Dünyası Kupası gibi etkinlikler düzenlenecek. Türk dünyası ülkeleri ile birlikte 21 Mart'ta hem her yıl büyük coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle Bursa'da kutlanacak hem de büyük bir açılış programı gerçekleştirilecek. Türk görsel sanatlarını tüm dünyaya tanıtmak için, 'Türk dünyası kadın ressamlar buluşması', dünyanın farklı yerlerinde düzenlenecek Türk kültürüyle ilgili fotoğraf sergileri, 'Türk Fotoğrafçılar Türk Dünyasını Fotoğraflıyor' Projesi, 'Türk Dünyası müzeler ve sergiler buluşmaları' gerçekleştirilecek. Tüm bunların yanında ülkeler arasındaki bağları daha da güçlendirmek ve tecrübeleri paylaşmak adına Türk dünyası belediyeler birliği ile yerel yönetim zirvesi düzenlenecek. Aynı zamanda sinema ve sahne sanatları alanında Türk Dünyası'na katkı sağlamak amacıyla, Türk Dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, film ve tiyatro festivali gibi etkinlikler gerçekleştirilmesi hedefleniyor.