2018 kamp rehberi

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Yaz geliyor, tatil için planlar yapılıyor. Ama siz de farklı, ekonomik ve doğayla iç içe bir tatil yapmak istiyorsanız hazırlanın kampa gidiyoruz. Türkiye’nin en iyi kamp rotalarını ve kampa dair her şey yazımızda. 

Bozcaada (Çanakkale)

Çam ağaçlarıyla bezeli kamp alanı özellikle yüzme meraklılarının uğrak yerlerinden, çünkü deniz kamp alanına sadece 200 metre uzaklıkta... Yaz başlangıcından sonbahara dek kamp yapabileceğiniz alana Çanakkale Havaalanı’ndan kolayca ulaşmanız mümkün.

Yedigöller Milli Parkı (Bolu)

100’e yakın çadır kapasitesi olan Yedigöller Milli Parkı’nda doğa yürüyüşleri yapabilir ve balık tutabilirsiniz. Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu sınırında bulunan alan özellikle fotoğraf tutkunu doğa severler için ideal ve ilkbahar, yaz ve sonbaharda kamp yapmaya elverişli.

Kabak Koyu (Muğla)

Mavi ile yeşilin buluştuğu bu eşsiz koy, kuş cıvıltıları eşliğinde sakin birkaç gün arzulayan kampçıların en popüler destinasyonları arasında... Yolda zaman kaybetmek istemeyenler Dalaman Havaalanı’ndan da koya ulaşabilir.

Cunda Adası (Balıkesir)

Tarihi dokusu ve dogˆasıyla insanı bambas¸ka yerlere götüren Cunda Adası’nda muhteşem denizin tadını çıkaracağınız kamp alanı neredeyse yıl boyu açık. Ayrıca kamp yapmanın keyfini sürerken tekne ve dalış turlarına da katılabilirsiniz.

Olympos (Antalya)

Zeytin ve keçiboynuzu ağaçlarıyla bezeli kamp bölgesi denize sadece 10 metre uzaklıkta. Son yıllarda özellikle gençler tarafından büyük rağbet gören Olympos’a en yakınhavaalanı ise Antalya Havaalanı...

Ayder Yaylası (Rize)

Yeşilin her tonuna şahit olabileceğiniz Ayder Yaylası, çadır meraklıları için güzel bir seçenek... Tertemiz havası ve suyu yaylayı benzersiz kılan detaylardan sadece ikisi.

Yenice Ormanları (Karabük)

Avrupa’nın sayılı ekosistemlerinden birine sahip Yenice Ormanlarında kamp yapmak harika bir deneyim olacak. Ayrıca Dünya Dogˆa Koruma Vakfı tarafından acil korunması gereken 100 alandan biri olan bölge, vahs¸i hayatın devam ettigˆi ender yerlerden.

Erikli Yaylası (Yalova)

Denizden sadece 600 metre yüksekte bulunan yayla çadır kurmak için ideal rotalardan. Kendine hayran bırakan manzarası ve şelaleleriyle zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile.

KAMP ÇADIRI NASIL SEÇİLİR?

- Taban kalınlığına dikkat edin.

- Mevsimine ve kişi sayısına göre satın alın. 

- Kurulumu ve toplanması basit, hafif çadırları tercih edin. 

- Kaliteli fermuarlı ve su geçirmeyen olanlarını seçin. 

AKLINIZDA OLSUN

Yaz kamplarının korkulu rüyaları da yok değil. Son yıllarda en çok öne çıkan kene. Diğeri ise en önemli belirtileri bulantı ve baş dönmesi olan güneş çarpması... Güneş çarpmasına karşı uzmanlar maceraperestlere kamp alanında uzun saatler güneşin altında kalmamaları, koruyucu güneş kremi kullanıp bol su içmelerini öneriyor.

İşte vakti ve bütçesi olmayanlar için…

Gelemiş, Antalya: Burası Kaş’ta bir köy. Az nüfuslu ve sakin bir yer. Sakinleri geceleri yıldızlar altında bir demlik çay eşliğinde sohbet etmeye çok alışık. 

Sivri Dağ Milli Parkı, Antalya: Konyaaltı’nda bulunan park hem yüksek hem de gerçekten karanlık. Ancak çok sıcak günlerde hava berrak olmayabiliyor, serin günler daha ideal. Parkta konaklama izni alamadığınız takdirde civarında da yüksek bölgeler bulunuyor.

Hatila Vadisi Milli Parkı, Artvin: Doğu Karadeniz’in ucundaki vadiye gitmeden önce çok soğuk olacağını ve gerçekten karanlık olacağını unutmayın. Burası yağmur dönemleri dışında bulutsuz ve epey rüzgârlı. Yine de eşsiz manzara için değer.

Teke Dağı Milli Parkı, Ankara: Beypazarı’na yakın olan park Türkiye’nin ışık kirliliği en az olan bölgelerinden biri. 

ÇADIR KAMPI İÇİN OLMAZSA OLMAZLAR

- Su geçirmez çadır 

- Kaliteli uyku tulumu ve mat 

-  Kamp tentesi 

- Kamp sandalyesi 

- Kibrit-çakmak 

- Böcek kovucu sprey 

- El feneri, yedek piller 

- Çakı 

- Pusula 

- Su ve pratik yiyecekler 

- Kamp mutfağı malzemeleri 

-  İlk yardım çantası

ULUSLARARASI KAMPLAR

Southwest Ulusal Parkı, ABD

Buradaki görevlinin gececilere en önemli uyarısı şu: “Parkın yarısı gerçekten karanlık!” Bu bölge büyük uğraşlar sonucu ayakta tutulabilmiş. ABD Ulusal Park Hizmeti son kalan doğal karanlık gökyüzünü korumak için çok çaba gösterdi. Her gün yüzlerce kişi kamp yapıyor. Amatör gökbilimciler sıklıkla yaz aylarında teleskoplar kurar, maceracılarsa gece vakti astronomi yürüyüşleri yapar…

Ulusal Sagamartha Parkı, Nepal

Söylentilere göre dünyanın çatısı gökyüzüne burada dokunuyor. Himalaya köylerinde ve yürüyüş turlarında, özellikle Everest Dağı’nın üzerinde Namche Çarşısı’nın yakınındaki Sagamartha Ulusal Parkı’nda yıldızlara dokunabildiğinizi düşünebilirsiniz.

Sziget Festivali, Macaristan 

Avrupa’nın en büyük festivali olan Sziget Festivali’nde kamp yapmak da mümkün. İster doğanın tadını çıkarın isterseniz de müziğin. Üstelik bazı kamp alanlarında havuz bile var. Konforunuza düşkünseniz duş, elektrik bölümleri dolaplar mevcut. Biletler de azalıyorken elinizi çabuk tutun.