2017 yılında dünya estetikte neler gördü?

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Tüm dünyada son beş yıl içerisinde ekonomik durgunluk her sektörü derinden etkilerken, estetik sektörü her ülkede yükselişine devam ediyor. Yapılan çalışmalar 2020 yılıyla birlikte estetik cerrahinin tam bir patlama noktasına geleceği ve tüm dünyada 80 milyon kişinin estetik cerrahi operasyonu yaptıracağı şeklinde. Bu rakam 2010 yılı rakamlarının tam dört katı büyüklükte. Güzel olmak, güzel hissetmek, güzel görünmek yaşamımızın en doğal parçası halini aldı artık. Peki, bu hızla artan estetik cerrahi girişimleri nelerdir? Estetik cerrahi ve plastik cerrahi uygulamalarını kabaca ikiye ayırmak mümkün… Ana kısım ameliyatlar. Ameliyatlarda çeşitli kesiler yapılarak dokularda değişiklikler elde edilmekte, örneğin bir burun ameliyatı veya meme ameliyatı gibi. Ameliyatlarda da oldukça enteresan değişiklikler mevcut. Diğer kısmı ise minimal girişimsel yaklaşımlar veya ameliyat dışı estetik işlemler diye adlandırdığımız yöntemler. Amerikan Plastik Cerrahi Derneğinin istatistiklerine göre 2017’de Amerika'da 12.7 milyon estetik işlem yapıldığını görüyoruz. Hızlı yaşayan ve yaşanan bir dünyada yer alıyoruz. İyileşmeye vaktimiz yok, risk sevmiyoruz, sonuçları beklemek istemiyoruz. Bu motivasyonla toplumun ameliyatlardan uzaklaşarak minimal invaziv olarak adlandırdığımız cerrahi dışı yöntemleri artan bir oranda tercih ettiğini görüyoruz. 1990’lı yılların başından itibaren ameliyat sayılarındaki artışın giderek azaldığını ve cerrahi dışı işlemlerin ise belirgin ivme kazandığını görüyoruz. 2010 yılında toplam estetik girişimlerinin yüzde 34’ü cerrahi yüzde 66’sı ise cerrahi dışı yöntemlerdi. 2020 için yapılan öngörülerde ise cerrahi işlemlerin daha da gerileyerek tüm işlemlerin yüzde 9’unu teşkil edeceği öte yandan cerrahi dışı güzellik girişimlerinin ise yüzde 91’lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. 2000’den 2016 arasındaki 16 yıllık döneme baktığımızda; Estetik ameliyatlarda yüzde 12 azalma izlenirken, cerrahi dışı uygulamalarda yüzde 154 artış görülmüştür.

LIPOSUCTION BİRİNCİ SIRADA

Ameliyatlarda 2016 yılında liposuction işleminin birinci sırada olduğunu, meme büyütmenin bunu yakından takip ettiğini görüyoruz. Üçüncülük koltuğunda karın germe, dördüncülükte ise göz kapağı cerrahisi mevcut. Erkeklerin giderek artan sayıda ameliyatlara başvuruyor olması 2016 da dikkati çeken bir diğer unsur. Ameliyat dışı işlemlere baktığımızda cilt yenileme, kollajen üretimi, leke tedavisi, sıkılaşma, ince ve/veya kaba kırışıklıkların giderilmesi, iz ve çatlakların azaltılması, incelme, selülit tedavisi, nemlenme, dokuların kalınlaştırılması için kullanıldıklarını görüyoruz. Bu uygulamaları iğneyle yapılanlar ve enerji bazlı cihazlarla yapılanlar olarak ikiye ayırıyoruz.  

DOĞAL GÜZELLİK İÇİN KOLLAJEN

Ameliyatsız estetikte birincilik geçen yıllarda olduğu gibi botoksda, ikinci dolgular, üçüncü en sık yapılan işlem lazer epilasyon dördüncülükte ise kimyasal peelingler mevcut. 2016 da teknolojik cihaz kullanımlarının giderek artığını zayıflama ve cilt yenileme sıkılaşma işlemlerinin geniş bir yelpazede uygulandığını görüyoruz. Cildimizin, gençliğin ve güzelliğin en önemli anahtarlarından biri hiç şüphesiz derideki sarkma ve kırışıklıkların düşmanı olan kollajenimiz. Kadın ve erkeklerin en çok azalan kollajen miktarlarını yerine koymak için başvurduğunu görüyoruz.