YKS tercihlerinde en çok kaç üniversite tercih edilebilir? YKS'de kaç tercih hakkı var 2024?

YKS'de kaç tercih hakkı var 2024? milyonlarca aday tarafından merakla araştırılıyor. Üniversite tercihleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. Bu süre içerisinde tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Peki, YKS'de kaç tercih hakkı var 2024? YKS tercihlerinde en çok kaç üniversite tercih edilebilir? İşte detaylar...

YKS tercihleri bugün başlıyor. ÖSYM'nin duyurusu ile açılacak ekrandan adaylar tercihlerini oluşturmaya başlayabilecek. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını istedikleri tercih sırasına göre yazacaklardır. Peki, YKS'de kaç tercih hakkı var 2024? YKS tercihlerinde en çok kaç üniversite tercih edilebilir?

YKS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR 2024?

Her bir adayın toplamda 24 tercih hakkı bulunuyor.

ÖSYM kılavuzunda tercih sıralamaları ile ilgili "Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır" uyarısı bulunuyor.

TERCİHLER HANGİ TABLODAN YAPILACAK?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları kılavuzla birlikte yayınlanan Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiş olup Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları yer alıyor.

2024-TYT puanı hesaplanan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercih edebilecek; 2024-AYT/YDT'de ilgili puan türünde puanı hesaplanan adaylar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

YKS TERCİH YAPMA EKRANI 2024! E-DEVLET TC ile ÖSYM üniversite tercihi nasıl yapılır?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.

Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU 2024! YKS tercihi nereden ve nasıl yapılır?

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa sadece bu dört programı yazabilecektir.