Yeşil pasaportu kimler alabilir? Avukatlar, öğretmenler, hemşireler alabilir mi? Yeşil pasaport kapsamı genişleyecek mi?

Son günlerde Yeşil Pasaport uygulamasına birçok meslek grubunun dâhil olduğu bir düzenlemenin hazırlandığı iddiaları yer alıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat konuya son noktayı koydu. Vatandaşlar ''Yeşil pasaportu kimler alabilir? Avukatlar, öğretmenler, hemşireler alabilir mi? Yeşil pasaport kapsamı genişleyecek mi?'' sorularının yanıtını araştırmaya başladı. İşte detaylar...

HABER MERKEZİ

Yeşil pasaport, 5 yıllık geçerlilik süresi ile vize sorununu ortadan kaldıran bir pasaport türüdür. Bordo renkteki hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları vize alması gerekirken yeşil pasaportu olanlar çoğu ülkeyi daha kolay ziyaret edebiliyor. Son günlerde yeşil pasaportun kapsamının genişletileceği, bazı meslek gruplarının ekleneceği iddiaları haber olmuştu. Yeşil pasaportu kimler alabilir? Avukatlar, öğretmenler, hemşireler alabilir mi? Yeşil pasaport kapsamı genişleyecek mi? Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıkladı...

YEŞİL PASAPORT KAPSAMI GENİŞLEYECEK Mİ?

İş insanlarının yeşil pasaport talebini dile getiren ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Son dönemde artan vize sıkıntıları iş dünyasını zor durumda bırakıyor, bu konuda iş insanlarına öncelik verilmesini istiyoruz" dedi.

Son günlerde Yeşil Pasaport konusunda birçok meslek grubunun dâhil olduğu bir düzenlemeye de değinen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Sosyal medya dezenformasyonu ile Yeşil Pasaport uygulamasına dahil edildiği iddia edilen meslek grupları oldu. Fakat bu tamamen yanlış bir bilgi, uygulamayı genişletmiyoruz, Yeşil Pasaporta olan güveni sarsamayız" diye konuştu.

KİMLER YEŞİL PASAPORT ALABİLİR?

1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar,

2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.

3- 1.2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.

4- Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurları

5- Görevleri Süresince İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları

6-Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından;

Özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak,

Kuruluş sermaye payının en az %51'i devlete ait kamu kuruluşu olmak,

Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak,

Kamu görevlisi olmak,

4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken EMEKLİ olan veya ÇEKİLEN personel.

7-Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından;

Özelleşmeden önce hususi damgalı pasaport alma hakkını elde ekmiş bulunmak,

Kapsam dışı Personel statüsünde çalışması şartlarının tamamını taşıyan veya bu şartları taşırken emeklilik/çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılanlar.

8- Yukarıdaki 1,2,3,4,5,6 ve 7. maddede belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

9- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

10- Hususi Pasaportlar 5 yıllık süreyle verilir. İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanlarına ise görevleri süresince hususi pasaport tanzim edilir.

AVUKATLAR, ÖĞRETMENLER, HEMŞİRELER ALABİLİR Mİ?

Pasaport Kanunu uyarınca, 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.

Devlet kurumlarında çalışan öğretmenler, belli bir kıdeme erdikten sonra yeşil pasaporta hak kazanır.

Yukarıda belirtilmemiş olan diğer meslek grupları yeşil pasaport alamıyor.