YKS 2. tercih kılavuzu yayınlandı mı? Üniversite ek tercih ne zaman?

Ek tercih süreci gündemde araştırılan başlıklar arasında yer alıyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre Türkiye'deki üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 987 bin 388 aday yerleşirken kalan boş kontenjanların sayısı da açıklandı. Bu rakamlara kayıt yapılmayan kontenjanların da eklenmesi ile yeni kılavuz erişime açılacak ve ek tercih dönemi başlatılacak. Peki, Üniversite ek tercih ne zaman 2024?

Üniversitelerde eğitim ve öğretim döneminin başlamasına az bir süre kaldı. YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bu senenin kayıtları 23 Ağustos'ta sona erdi. İlk yerleştirmelerde tercihte bulunmamış olan adaylar ek tercih döneminin başlamasını bekliyor. Adaylar "Üniversite ek tercih ne zaman? YKS 2. tercih kılavuzu yayınlandı mı?" sorularının yanıtını araştırıyor...

EK TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Üniversite ek tercih tarihleri henüz belli olmadı. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

23 Ağustos sonrasında kayıt yapılmayan programların ÖSYM'ye bildirilmesinin akabinde yeni tercih kılavuzu hazırlanarak erişime açılacak. Kılavuzun önümüzdeki hafta içerisinde yayınlanması bekleniyor.

KİMLER EK TERCİH YAPABİLİR?

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

2024 yılında tercih yapmayan adaylar da ek tercihlerden yararlanamayacak.

Tercih yapan ve herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan aday ek yerleştirmeden yararlanabilir.

BOŞ KONTENJAN SAYISI KAÇ?

2024-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) yerleştirme istatistiklerine göre, Türkiye'deki üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 987 bin 388 aday yerleşirken kalan boş kontenjanların sayısı da açıklandı.

Devlet ve vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 20 bin 826, ön lisans programlarında ise sadece vakıf üniversitelerindeki 2 bin 912 kontenjan boş kaldı. Devlet ve vakıf olmak üzere üniversitelerin toplam 23 bin 738 kontenjanı dolmadı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans programlarında 4 bin 934, ön lisans programlarında 272 olmak üzere 5 bin 206 kontenjan boş kaldı.

Kayıt sürecinin ardından bir programı kazanmasına rağmen kayıt işlemi yapılmayan üniversite ve bölümlerin de eklenmesi ile son rakamlar açıklanacak.