Mıhlama ve kuymak nasıl yapılır, malzemeleri neler? Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir?

Mıhlama ve kuymak arasındaki fark, MasterChef Türkiye yarışması ile yeniden gündem oldu. Tv8 ekranlarının sevilen programında bu akşam takım yarışmacılarından mıhlama yapılması istendi. Şefler ''O mıhlama değil, kuymaktır o diyenler el kaldırsın'' dedi. Yarışmacılar da ikiye bölündü. Peki, Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir? Mıhlama ve kuymak nasıl yapılır, malzemeleri neler?

HABER MERKEZİ

MasterChef Türkiye'de bu akşam haftanın ikinci takım oyununda şefler yarışmacılardan mıhlama yapmasını isteyecek. 2'li düellolar şeklinde gerçekleştirilecek oyun öncesinde şefler bu yemekle ilgili tartışmalar olduğunu, kendilerinin de içeride 1 saat tartıştığını söyledi. Peki, Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir? Mıhlama ve kuymak nasıl yapılır, malzemeleri neler?

MIHLAMA VE KUYMAK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.

Mıhlama ve kuymak arasındaki bir diğer fark, kullanılan ana malzemelerdir. Kuymakta ana malzeme mısır unudur ve bu un, yemeğe karakteristik aromasını kazandırır. Bu durum, peynirle yapılan Trabzon kuymakları için de geçerlidir. Muhlamada ise ana malzeme peynirdir; yemeğin tuzu, aroması ve kıvamı tamamen kullanılan peynirin kalitesine ve türüne bağlıdır.

Peynir kullanımından dolayı Mıhlama, en çok Trabzon kuymağına benzer.

Karadeniz bölgesine özgü bir yemek olan kuymak; Genelde mısır unu, tereyağı ve çökelek kullanılarak yapılan bu yemek, farklı bölgelerde farklı peynirler kullanılarak yapılır.

KUYMAK TARİFİ

Trabzon Usulü Kuymak Tarifi İçin Malzemeler

Üç yemek kaşığı mısır unu

200 gr tereyağı

200 gr peynir ( Trabzon çeçil peyniri, tel peynir veya kaşar peyniri)

1 su bardağı sıcak su

1 tutam tuz

Trabzon Usulü Kuymak Nasıl Yapılır?

Tereyağını tavaya alın. Yağ eridikten sonra mısır ununu ekleyip iyice kavurun ve tuzunu ilave edin. Kavrulan mısır ununun yağının çıkması ile birlikte bir bardak sıcak suyu azar azar ilave ederek unu açın. Sonrasında peyniri ilave edin. İyice karıştırıp pişmeye bırakın. Peynir eriyip yağ kenarlarından yüzeye çıkmaya başlayınca kuymak olmuş demektir.

MIHLAMA TARİFİ

Rize Usulü Mıhlama Tarifi İçin Malzemeler

2 yemek kaşığı tereyağ

2,5 yemek kaşığı mısır unu

1 kase telli peynir (çeçil peynir veya kolot peyniri)

1 tatlı kaşığı tuz

2 su bardağı su

Rize Usulü Mıhlama Nasıl Yapılır?

Tercihen bakır bir tavada tereyağ eritilip mısır unu hafifçe kavrulur. Mısır ununun rengi pembeleşince azar azar sıcak su dökülür ve güzelce karıştırılır. Boza kıvamı elde edilip, yağ kendini gösterince trabzon peyniri ( tuzsuz tel ya da çeçil peyniri) eklenir. Peynir eriyince yüzeysel olarak tekrar hafifçe karıştırılıp sıcak sıcak servis edilir.