HABER MERKEZİ
Maymun çiçeği son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile İstanbul Havalimanı Başhekimliği, maymun çiçeği (MPOX) virüsü ve korunma yolları hakkında İstanbul Havalimanı'nda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Öte yandan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu yaptığı açıklamasında "Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü?" sorusunun güncel yanıtını verdi...
Maymun çiçeği son dakika açıklaması:
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, " Maymun çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastanelere başvuran insanlarımız oluyor. Ama şu ana kadar tanı koyulmadı. Herhangi bir kısıtlamaya gitmiyoruz" dedi.
Arjantin'de yük gemisi karantinaya alındı
Arjantin'de yetkililer, Parana Nehri'ndeki bir yük gemisini M çiçeği (mpox) virüsü şüphesiyle karantina altına aldı.
Arjantin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Liberya bandıralı geminin Brezilya'nın Santos kentinden Arjantin'deki San Lorenzo Limanı'na gitmek üzere olduğu ifade edildi.
Açıklamada, yolculuk sırasında mürettebattan "gemideki Hint uyruklu bir kişinin çoğunlukla göğsünde ve yüzünde kist benzeri cilt lezyonları görüldüğüne" dair uyarı aldıkları ifade edildi.
M çiçeği semptomları gösteren kişinin mürettebatın geri kalanından izole edildiği belirtilen açıklamada, yük gemisinin bu nedenle Parana Nehri'nde demir atarak karantina altına alındığı aktarıldı.
Kongo'da yüzlerce kişi öldü!
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) M çiçeği virüsü nedeniyle yıl başından beri en az 570 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
KDC Sağlık Bakanı Roger Kamba, yaptığı açıklamada, ülkedeki M çiçeği virüsü salgınıyla ilgili son verileri paylaştı.
Kampa, bu yılın başından bu yana 16 bin 700 doğrulanmış veya şüpheli M çiçeği vakası tespit edildiğini ve bunların 570'ten fazlasının öldüğünü belirtti.
Salgının Afrika'nın 17 ülkesine yayıldığını aktaran Kampa, özellikle 15 yaş altı çocuklar başta olmak üzere genç nüfusu etkilediğini ifade etti.
KDC'de Aralık 2022'de ülke çapında M çiçeği salgını ilan edilmişti.
Eskisinden daha hızlı yayılıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika bölgesi dışındaki ilk maymun çiçeği virüsü (mpox) vakasının İsveç'te tespit edilmesinin ardından, virüsten etkilenen ülkelere "birlikte hareket etme" çağrısı yaptı. Ghebreyesus, tüm ülkelere gözetimi artırma, veri paylaşma ve bulaşmayı daha iyi anlamak için çalışma çağrısında bulundu.