Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü gündemde araştırılan başlıklar arasında yerini aldı. Afrika kıtasında acil durum ilan edilmesinin ardından hastalığın belirtileri ve tedavisi gibi konularla ilgili aramalar artışa geçti. Peki, Maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? İşte merak edilen detaylar...

HABER MERKEZİ

Afrika Birliği tarafından Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiği duyuruldu. Virüs nedeniyle 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) olmak üzere 517 kişi yaşamını yitirdi. Hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar "Maymun çiçeği nasıl bulaşır?" sorusuna yanıt arıyor...

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE VAR MI?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Türkiye'de bu yıl herhangi bir "maymun çiçeği" vakasının tespit edilmediğini bildirdi.

Açıklamada, "Türkiye'de bu yıl herhangi bir 'maymun çiçeği' vakası tespit edilmemiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından konuyla ilgili gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bakanlık, tüm olası hastalık ve virüsler için ön araştırma ve hazırlık süreçlerini titizlikle yürütmektedir." denildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.