Temmuz 2024 kira zammı hesaplaması nasıl yapılacak? Kira artışında sınır kalktı mı?

Kira zammı hesaplaması gündemde araştırılan konular arasında yerini aldı. Kiralardaki yüzde 25 zam sınırı dün itibarıyla sona erdi. Sözleşmenin yenilenmesi halinde artık eski yasal uygulamadan devam edilecek. Peki, Kira zammı hesaplaması nasıl yapılacak? Temmuz ayı kira artış oranı ne kadar olacak?

Konut kiralamalarında 2 yıldır uygulanan yüzde 25'lik zam sınırı uygulaması sona erdi. Getirilen düzenleme ile sözleşmesi yenilenen kiralamalarda yüzde 25'ten yüksek zam yapılamıyordu. Bundan sonra eski uygulama geçerli olacak. Sözleşmesi yenilenecek ev sahipleri ve kiracılar "Kira artışında sınır kalktı mı? Kira zammı hesaplaması nasıl yapılacak?" sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar...

KİRA ZAMMI HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

Temmuz ayı itibari ile sözleşmesi yenilenen kiracı ve ev sahipleri artık 12 aylık TÜFE ortalamasına bakarak zam yapacak.

Buna karşın 1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı geçerli olmaya devam edecek. Bu sözleşmeler önümüzdeki sene yenilenirse TÜFE uygulaması uygulanacak.

Öte yandan iş yeri kiralarında da mevcut TÜFE ortalaması kadar artış oranına göre zam uygulaması devam edecek.

TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR ?

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,07 olarak gerçekleşti.

Buna göre ev sahipleri kiracısına en fazla yüzde 65 oranında zam yapabilecek.