Sabah saatlerinde işe veya okula giden vatandaşlar, günlerin ne zaman uzayacağını merak ediyor. Türkiye'de kış saati uygulamasının kaldırılmasından bu yana, gün doğumu sabah geç saatte gerçekleşiyor. Ülkemizin yer aldığı Kuzey Yarımküre'de günlerin kısaldığı dönem, kış gündönümüyle sona erer. Peki günler ne zaman uzamaya başlıyor? 2024 kış gündönümü ne zaman? İşte günlerin uzayacağı tarih
GÜNLER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLIYOR?
Günlerin uzaması, her yıl özellikle kış aylarının en soğuk günlerinde merak konusu olur. Peki, günler ne zaman uzamaya başlar ve bu süreç nasıl ilerler? Kuzey Yarımküre'de yaşayanlar için günlerin kısaldığı dönem, 21 Aralık kış gündönümüyle sona erer. Gündönümü ile birlikte günler kademeli olarak uzamaya başlar ve bu süreç, yaz aylarının ortasına kadar devam eder.
Kış mevsiminin en kısa günleri, 21 Aralık'ta yaşanan kış gündönümü ile sona erer. Bu tarihten itibaren günler, adım adım uzamaya başlar.
Türkiye'de 2016'dan bu yana, enerji tasarrufu kapsamında kalıcı yaz saati uygulamasına geçiş yapıldı. Kış saati uygulaması kalktı ve artık saatler 1 saat geri alınmıyor.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başladı.
Gündönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve Güneş'in yarımkürelerde en büyük açılarla düştüğü günlerdir. Kış Gündönümünde Güney Yarımküre'de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre'de ise en uzun gece yaşanır.
21 Aralık kış gündönümünden itibaren günler uzamaya başlar.
2024 KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NE ZAMAN?
21 Aralık günü, yılın en kısa gündüz ve en uzun gecesinin yaşandığı gündür. Bu tarihten itibaren günler, her gün biraz daha uzar. 21 Aralık kış gündönümünden sonra günlerin uzama süreci, güneş ışınlarının yeniden kuzey yarımkürede daha uzun süre kalmaya başlamasıyla ilgilidir. İlkbaharın başlangıcı olan 21 Mart'a kadar her gün, güneş ufukta biraz daha erken doğmaya ve daha geç batmaya başlar.
Kış gündönümünden itibaren başlayan günlerin uzama süreci, 21 Haziran yaz gündönümüne kadar devam eder. 21 Haziran, günlerin en uzun ve gecelerin en kısa olduğu gündür. Bu tarihten sonra ise günler tekrar kısalmaya başlar, ta ki 21 Aralık'a kadar.
Böylece yıl boyunca devam eden bu döngü, gündüz ve gece sürelerinin sürekli bir değişim içinde olmasını sağlar.