Ek tercihler ne zaman başlıyor? 2024 Ek tercih kontenjan kılavuzu yayınlandı mı?

Üniversite kayıt süreci 23 Ağustos'ta sona erecek. Kayıt sürecinin sona ermesinin ardından ek tercih dönemi başlatılacak. Boş kalan kontenjanların yanı sıra tercih listesine göre yerleştirilmiş olmasına rağmen kayıt işlemi yapılmayan üniversite ve bölümlerin de eklenmesi ile son rakamlar açıklanacak. Peki, ek tercihler ne zaman başlıyor? 2024 Ek tercih kontenjan kılavuzu yayınlandı mı?

2024 ek tercih süreci heyecanla bekleniyor. Ek tercih yerleştirmeleri, kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmayan programlar için yapılabiliyor. Bir üniversiteye yerleştirilemeyen öğrenci adayları ÖSYM tarafından duyurulacak tarihlerde ek tercih yapabilecek. Peki, ek tercihler ne zaman başlıyor? 2024 Ek tercih kontenjan kılavuzu yayınlandı mı?

EK TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Üniversite ek tercih tarihleri henüz açıklanmadı. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

23 Ağustos sonrasında kayıt yapılmayan programların ÖSYM'ye bildirilmesinin akabinde yeni tercih kılavuzu hazırlanarak erişime açılacak. Kılavuzun önümüzdeki hafta içerisinde yayınlanması bekleniyor.

KİMLER EK TERCİH YAPABİLECEK?

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

2024 yılında tercih yapmayan adaylar da ek tercihlerden yararlanamayacak.

Tercih yapan ve herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan aday ek yerleştirmeden yararlanabilir.

KAÇ KONTENJAN BOŞ KALDI?

2024-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) yerleştirme istatistiklerine göre, Türkiye'deki üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 987 bin 388 aday yerleşirken kalan boş kontenjanların sayısı da açıklandı.

Devlet ve vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 20 bin 826, ön lisans programlarında ise sadece vakıf üniversitelerindeki 2 bin 912 kontenjan boş kaldı. Devlet ve vakıf olmak üzere üniversitelerin toplam 23 bin 738 kontenjanı dolmadı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans programlarında 4 bin 934, ön lisans programlarında 272 olmak üzere 5 bin 206 kontenjan boş kaldı.

Kayıt sürecinin ardından bir programı kazanmasına rağmen kayıt işlemi yapılmayan üniversite ve bölümlerin de eklenmesi ile son rakamlar açıklanacak.