Bayramiç Beyazı nedir, neyin melezi? Coğrafi işaret tescilli Bayramiç Beyazı nerede yetişir?

MasterChef Türkiye'de bu akşam eleme heyecanı yaşanıyor. Yaratıcılık oyunu için yarışmacılara bu hafta verilen ürün ''Bayramiç Beyazı'' oldu. Uzun süre dayanıklılık gösteren, coğrafi işarete sahip meyve türlerinden biri olan Bayramiç beyazı ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Peki, Bayramiç Beyazı nedir, neyin melezi? Coğrafi işaret tescilli Bayramiç Beyazı nerede yetişir?

Tescilli Bayramiç Beyazı MasterChef programı ile gündem oldu. Yarışmacılar bu akşam Bayramiç Beyazı ile en iyi tabağı çıkarabilmek için ecel terleri döktü. İzleyiciler tescilli olmasına rağmen çok bilinmeyen bu meyve ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Peki, Bayramiç Beyazı nedir, neyin melezi? Coğrafi işaret tescilli Bayramiç Beyazı nerede yetişir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

BAYRAMİÇ BEYAZI NEDİR, NEYİN MELEZİ?

Şeftali ve nektarine göre daha bodur ağaçlara sahip olan Bayramiç Beyazı, aynı zamanda, şeftali ve nektarinden farklı olarak çekirdekten yetiştirilmekte, ana bitkinin meyve özelliklerine yakın meyve vermektedir.

Normal eriklerden daha büyük meyvelere sahip olan Bayramiç Beyazının meyveleri ortalama 50 gram gelmektedir. Ağaç başına 50 kilograma kadar meyve alınabilmektedir.

Meyve kabuğu sarı-yeşil tonlara sahip olup, meyve eti rengi beyaz ile açık sarı arasında değişmektedir. Hem şeftali hem de erik tadı alınabilmektedir.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ BAYRAMİÇ BEYAZI NEREDE YETİŞİR?

Bayramiç Beyazı, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yetişir. Yöreye özgü olan 'Bayramiç Beyazı' nektarini olarak bilinen endemik meyve çeşitlerindendir. Bu meyve ülkemizin çeşitli coğrafyalarda denenmesine rağmen Bayramiç Yöresindeki tat ve aromaya ulaşılamamıştır.

Bayramiç Beyazı Dünya'da ve Türkiye'de sadece Bayramiç ilçesinde yetişen, ender meyve türlerinden birisidir. Yapılan araştırmalarda, Bayramiç Beyazı nektarinleri yörede tamamen çekirdekten yetiştirildiği, bu nedenle yetiştirilen tiplerin çok farklı özelliklere sahip olduğu ortaya konmuştur. Şeftali ve nektarinin anavatanı Çin olarak gösterilmesine rağmen, Bayramiç Beyazının, başka bir yörede bulunmaması, yöreye ayrı özellik kazandırmaktadır.