Aşure ayının ne zaman sona ereceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlandığı dini günler takvimine göre, Muharrem ayı bu sene 7 Temmuz'da başladı. Aşure günü Muharrem ayının 10. günü olan 16 Temmuz'da idrak edildi. Aşure Muharrem ayının sonuna kadar yapılabiliyor. Peki, Aşure ayı ne zaman bitiyor 2024? Aşure ayı bitti mi, en son ne zaman yapılır? İşte detaylar...
Aşure günü bu sene Muharrem ayının 10. gününün denk geldiği 16 Temmuz 2024 tarihinde idrak edildi.
Aşure ayının son günü Muharrem ayının son günüdür. Buna göre, aşure dağıtımının son günü de 4 Ağustos 2024'tür. Muharrem ayından sonra gelen Safer ayı 5 Ağustos'ta başlayacak.
Malzemeler:
1,5 su bardağı (250 gr) aşurelik buğday
1 su bardağından 1 parmak eksik (125 gr nohut)
1 su bardağından 1 parmak eksik (125 gr) kuru fasulye
1 su bardağından 1 parmak eksik (100 gr) kuru beyaz üzüm
13-14 adet (100 gr) kuru kayısı
10-11 adet (100 gr) kuru incir
1 orta boy portakalın kabuğu + suyu
3,5 su bardağı (650 gr) toz şeker
20 bardak (4 litre) su
Süslemesi için:
ceviz içi
nar taneleri
Toz fıstık
Fındık kırıkları
Hindistan cevizi
Yapılışı:
Buğday, fasulye ve nohudu ayrı ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir düdüklü tencereye aktarın. Üzüm, incir ve kayısıyı suya koyun ve en az 30 dakika bekletin. Bekledikten sonra sularını süzün, incir ve kayısıyı doğrayın.
Buğdayın ıslama suyunu süzün ve düdüklü tencereye alıp üzerine 2 litre su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatıp 25 dakika pişirin. Ardından suyu ile birlikte büyük bir tencereye aktarın.
Tencerenin altını orta ateşte ve en kısıkta açarak aşureyi ağır ağır pişmeye bırakın. Fasulye ve nohudun ıslama suyunu süzün, düdüklü tencereye alıp üzerine 2 litre su ekleyin ve kaynatın. Düdük öttükten sonra 25 dakika daha pişirin ve suyu ile birlikte buğdayın olduğu tencereye ekleyin.
Portakalı soyun ve suyunu sıkın. Doğradığınız portakal kabuklarını düdüklü tencereye alıp 10 dakika haşlayın ve süzün. Portakal suyu ve süzdüğünüz portakal kabukları, kayısı ve üzüm ile birlikte aşure tenceresine ekleyin.
15 dakika kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Aşurenin suyu yoğunlaşmaya başladığında toz şekeri ekleyin. Şeker eriyip aşure kaynadıktan sonra ocaktan alın ve kaselere paylaştırın. Üzeri hafifçe kabuk bağladığında, istediğiniz malzemelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz.