Ağustos 2024 kira artış oranı belli oldu! Ağustos'ta kiraya ne kadar zam yapılacak?

Ağustos ayı içerisinde kira sözleşmesi yenilenen ev sahipleri ve kiracıların beklediği oranlar belli oldu. Enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte bu ay içerisinde kiraya yapılabilecek zam oranları netlik kazandı. Kira zammı sınırı uygulamasının geçtiğimiz ay sonra ermesinin ardından ''Ağustos 2024 kira artış oranı belli oldu mu? Ağustos'ta kiraya ne kadar zam yapılacak?'' soruları yoğun bir şekilde araştırılmaya başladı. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte ağustos ayı kira artış oranı belli oldu. Kira artışında yüzde 25'lik zam sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona ermişti. Geçtiğimiz ay sözleşmesi yenilenen kiracılara enflayon oranları baz alınarak zam yapıldı. Bu ay da yine aynı şekilde kira zammı hesaplaması yapılacak. Peki, 2024 Ağustos'ta kiraya ne kadar zam yapılacak?

AĞUSTOS'TA KİRAYA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Bilindiği üzere kira artışında artık enflasyonun 12 aylık ortalaması baz alınıyor.

Ağustos ayı kira artış oranı TÜİK tarafından enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte netlik kazandı.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,93 olarak gerçekleşti.

Buna göre bu ay kiraya yüzde 65,93 oranında zam yapılabilecek.

KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?

Temmuz ayı itibari ile sözleşmesi yenilenen kiracı ve ev sahipleri artık 12 aylık TÜFE ortalamasına bakarak zam yapacak.

Buna karşın 1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı geçerli olmaya devam edecek. Bu sözleşmeler önümüzdeki sene yenilenirse TÜFE uygulaması uygulanacak.

AĞUSTOS AYI KİRA ZAMMI ÖRNEĞİ

Mevcut kira bedeli: 10.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 65,93

Kira zam bedeli: 6.593 TL

Zamlı kira bedeli: 16. 593 TL