15 Temmuz kaç yıl oldu? 15 Temmuz kaçıncı yılı 2024?

Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda yaşanan hain darbe girişimi dolayısıyla her yıl 15 Temmuz günü ''Demokrasi ve Milli Birlik Günü'' olarak anılıyor. Dini bir oluşum izlenimi vererek kurulduğu günden itibaren ''devletin kılcal damarlarına sızmaya çalışan'', çeşitli yöntemlerle Türk Silahlı Kuvvetlerine de mensuplarını yerleştiren FETÖ, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulundu. 15 Temmuz hain darbe girişimi ne zaman oldu? 15 Temmuz kaçıncı yıldönümü 2024?

Türk halkının demokrasisine sahip çıktığı ve topyekun mücadeleye katıldığı 15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandıran Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından yapılmaya çalışılan başarısız darbe girişimidir. Peki, 15 Temmuz hain darbe girişimi hangi yıl olmuştu? 15 Temmuz kaçıncı yıldönümü 2024?

15 TEMMUZ KAÇINCI YILDÖNÜMÜ 2024?

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti.

Akıncı Üssü'nde darbeyi yönetecek Adil Öksüz ve diğer sivil imamların onayıyla 16 Temmuz 03.00'te başlaması planlanan darbe girişimi 15 Temmuz saat 20.30'a çekildi.

Darbe girişimi için talimat verildikten hemen sonra Akıncı Üssü'nde toplanan Özel Kuvvetler Komutanlığından (ÖKK) seçilmiş teçhizatlı 33 bordo bereli, Genelkurmay Başkanlığı'na hareket etti.

Akıncı Üssü'nden havalanan F-16'lar Ankara üzerinde alçak uçuşa başladı. Askeri hareketliliğe ilişkin gelişmeler, haber kanallarına saat 22.28'de yansıdı. Televizyonlar, İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçişlerin askerlerce engellendiğini "son dakika" olarak duyurdu.

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, saat 23.02'de NTV'ye telefonla bağlanarak, "Milleti temsil eden hükümet iş başındadır. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyeceklerdir." dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, saat 23.05'te darbe girişimine ilişkin soruşturma başlattı.

Darbeci pilotlar, Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'na, ardından Özel Harekat Başkanlığı'na saldırdı. Ayrıca darbecilerin kontrolündeki helikopterler, Yenimahalle'deki MİT yerleşkesini taradı. Eski Yarbay Ümit Gençer, TRT'yi işgal ederek darbe bildirisini okuttu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan millete çağrı

Saat 00.24'ü gösterdiğinde CNN Türk'e bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminin seyrini değiştiren tarihi konuşmasını yaptı ve "Milletimizi meydanlara davet ediyorum." çağrısında bulundu.

Darbe girişimi 21 saatte bastırıldı.

15 TEMMUZ MESAJLARI 2024 | En anlamlı, farklı, Türk bayraklı, resimli 15 Temmuz mesajları ve sözleri

Bugün resmi tatil mi? 15 Temmuz kamu kurumları, noterler, bankalar kapalı mı?