Dev kupa Efes'in

Lacivert-beyazlı ekip, geçtiğimiz sezon play-off finalinde yenildiği Pınar Karşıyaka’yı 31. Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde devirdi, Dunston’ın son saniye basketiyle en büyük kupayı 10. kez müzesine taşımayı bildi

31. Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde Pınar Karşıyaka’yı 76-74 yenen Anadolu Efes, mutlu sona ulaştı. Geçtiğimiz sezon adeta ligde devrim yapan ve şampiyonluğa ulaşan İzmir ekibinde, yeni oyun kurucu Ragland’ın yokluğu büyük bir handikaptı. Zaten yeni bir kadro, oyun kurucusuz kalınca, maça 15-0’lık Efes serisiyle başlanması sürpriz olarak karşılanmadı.

Ufuk Sarıca’nın takımı kısaltıp prese başlaması karşısında Ivkovic de çift guarda dönerek bunu aşmayı amaçladı ancak Heurtel’in savunmadaki yumuşaklığı yine canlarını yaktı. Sarıca’nın Heurtel’li takıma karşı, 5 numarada Gabriel’in olduğu, tüm oyuncuların potaya koştuğu beşle sahada kalması bu handikaplarını daha da artırdı, ilk çeyreği 26-12 geride bitiren Karşıyaka, ikinci periyotta Carter ve Can ile arayı hızla kapattı. Fark 1 sayıya kadar inerken Ivkovic’in çareyi yine Heurtel’le araması, 2. yarının da başa baş geçeceğinin mesajıydı!

Soyunma odasından maç başındaki beşle gelen ve farkı yeniden çift hanelere yükselten Efes, 24. dakikada yine Heurtel’li beşe döndü ve maç kafa kafaya geldi. Fransız oyuncu hücumda çok büyük silah ama savunmada onun açıklarını kapatma çaresi bulunmazsa, Efes için eksi hanesi daha kabarık gibi. Dün onun sahada kaldığı anlarda takımı 16-17 sayı gerideydi!

Kaf Kaf öne de geçti

Justin Carter’ın inanılmaz performansı ile öne de geçti Karşıyaka son çeyreğin başında ama boyalı alan isimleri bir türlü devreye giremedi. Belki de guard eksikliği en fazla orada hissedildi. Bir de Kenan’ın erken faul problemine girmesi, Karşıyaka’yı yeni bir mucizeden etti. Efes ise Granger-Birkan ikilisiyle rakibin dış şutlarına yanıt verdi. Özellikle son çeyrekte fark 4’e çıkmışken Birkan’dan gelen 3 üçlük çok kıymetliydi. 8 saniye kala Heurtel, yaptığı top kaybıyla rakibe boy turnike imkanı verip bir kez daha maçın eşitlenmesini sağlayan isimdi ama son saniyede Dunston’ın basketi, kupayı Efes’e getirdi. 

Efes’i kupa şampiyonlukları, Pınar Karşıyaka’yı ve Ufuk Sarıca’yı en zor anlarda bile çözüm üretmeleri nedeniyle tebrik etmeli. Dün akşamki heyecan, bizi nasıl bir ligin beklediğinin de habercisi.

 
En değerlisi Birkan Batuk

Anadolu Efes’e, son çeyrekte attığı üçlükler ve kritik anlarda yaptığı savunma ile hayat veren, kupanın kazanılmasında büyük rol oynayan Birkan Batuk, karşılaşmanın en değerli oyuncusu seçildi. Milli basketbolcu mücadeleyi 10’da 6 üç sayı isabetiyle 18 sayıyla bitirirken, 3 ribaunt, 2 de top çalma ile mücadele etti.

 
Tribünler doldu

Samsun’daki basketbolseverler Cumhurbaşkanlığı Kupası finaline büyük ilgi gösterdi. Tribünlerin tamamı dolarken, Karşıyaka taraftarının desteği ağır bastı.