AKŞAM TV

Terör Uzmanı Başbuğ: KKTC'deki Hava Üssümüz Tüm Dengeleri Değiştirecek

Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ Akşam TV'ye özel açıklamalarda bulundu. Doğu Akdeniz'deki güç savaşlarını değerlendiren Başbuğ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirmiş olduğumuz hava üssünün tüm dengeleri değiştireceğini vurguladı.



Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ:

'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirmiş olduğumuz, bu hava üssü bölgede bütün dengeleri değiştirecek şekilde bir atak oldu, Türkiye açısından gerek Kıbrıs açısından. Zira Doğu Akdeniz’e şu anda hukukun ayaklar altına alındığı duyanın geldiği bir süreç yaşıyoruz.

Normalde 9 tane kıyıdaş ülke varken 20’ye yakın ülkenin bölgede varlığını konuşuyoruz. Böyle bir tabloda Türkiye’nin elbette hemen yanı başında olanlara seyirci kalması asla beklenemezdi. Bunun üzerinde Türkiye, sahadaki askeri dengeleri de oturtmak adına atak yaptı. Neydi bu atak, Geçitkale üssü aktif hale getirilmesi burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de kutlamak lazım. Sayın Tatar’ı çünkü parlamentoda da anında aldığı kararla süreci inanılmaz hızlandırdı. Medyaya duyurulması ile sahaya tekerin konulmasında yaklaşık 3 günlük bir süreç gerektirdi. İnanılmaz bir süratle biz bunu aktif hale getirdik. Bu üssü aktif hale getirmenin askeri ve siyasi elbette birçok anlamı var. Siyasi anlamına dem vuracak olursak, burada sadece kâğıtta kalacağını düşündüğüm birçok atak var, karşı cenahtan gelen işgalci güçlerden gelen. İşte bunlara bir cevap niteliğinde İsrail’in son zamanlarda yaptığı hareket önemliydi, Güney Kıbrıs Rum kesimiyle anlaşmaya varması ve burada 6 ya da 8 tane İHA’nın konuşlandıracak olması önemli bir ataktı.

Bu atağa karşılık olarak Türkiye siyasi olarak Geçitkale ile karşılık vermiş oldu. Bu siyasi bacağı, askeri bacağına gelecek olursak; Türkiye’nin bölgede yapacağı faaliyetlerde gerek ekonomik gerek askeri inanılmaz elini güçlendiren bir çıkış oldu.

Zira Dalaman’dan kalkan oradaki hava zaman kaybını ve etki süresinin uzadığını düşünürsek böyle bir üssün orada teşkil edilmiş olması ortalığı ayağa kaldırdı. Sayın Tatar bunu o güzel cümlesiyle taçlandırdı. Artık Doğu Akdeniz’de kuş uçsa artık haberimiz olacak sözü önemliydi. Ve gerçekten böyle geçmesiyle birlikte Türkiye bütün Doğu Akdeniz’de gözlem noktalarını geliştirmiş oldu.

Aynı zamanda da ekonomik anlamda sondaj ve araştırma gemilerimizde bölgedeki faaliyet alanlarını genişletilmiş oldu, zira bu tehditlerin neticesinde Türkiye bugün biliyorsunuz, oradaki gemilerimize askeri anlamda destek, koruma sağlıyor. İşte biz bu desteği çok geniş alanlara taşımış olduk yapılan bu anlaşmayla'

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER