AKŞAM TV

Farkındalık Oluşturmak İçin Göl Çevresinde Çöp Topladılar

Kars'ın Arpaçay ilçesindeki kuş cenneti Kuyucuk Gölü'nün kurumaması için bir araya gelen köy sakinleri, farkındalık oluşturmak amacıyla göl çevresinde çöp topladı.



Kars'ın Arpaçay ilçesinde kuşların uğrak yeri olan ancak yılın belirli döneminde kuruyan Kuyucuk Gölü'nün kurumaması için farkındalık oluşturmak amacıyla bir araya gelen genç - yaşlı köylüler göl çevresinde çöp topladı.

İlçeye bağlı Kuyucuk Köyü'nde bulunan ve yılın belirli dönemlerinde kuruyan Kuyucuk Gölü'ne karşı farkındalık oluşturmak isteyen köy halkı ve öğrenciler göl çevresinde temizlik yaptı.

Türkiye'de, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13. alan olduğu belirtilen Kuyucuk Gölü, Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde bulunması dolayısıyla bir çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Özellikle de gölde nesli tükenmekte olan birkaç kuş türünün burayı tercih edip üremesi, gölün önemini daha da artırıyor. Son yıllarda barındırdığı kuş çeşitliliğinden ziyade yılın bazı dönemlerinde kurumasıyla dikkati çeken göl için köylüler yetkililerden destek istiyor. Köylüler gölün kurumaması için su takviyesi yapılmasını talep ediyor.

Farkındalık oluşturmak için göl çevresinde poşet ile çöp toplayan köylülerden Ülfet Yıldırım, yetkililerin kurumakta olan göl için çare bulması gerektiğini söyledi. Gölün kurumaması için köylüler olarak ellerinden geleni yaptıklarını ama kurumasına engel olamadıklarını anımsatan Yıldırım, 'Biz köylüler olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz fakat bizim elimizden gelen şeyler sınırlı gölün kurumamasına engel olamıyoruz, yetkililerin bu işe el atmaları lazım, göl yine kurumak üzere.' dedi.

Öğrencilerden Şule Yıldız, gölün kurumamasına dair farkındalık oluşturmak için arkadaşlarıyla okul çıkışı göle, çöp toplamaya geldiğini belirtti. Gölün kurunması ve kuşların gitmemesi için çevre temizliğinin de önemli olduğunu ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: 'Biz göle arkadaşlarımızla çöp toplamak için geldik, doğamızı seviyoruz, bu yüzden gölümüzün kuruyup kuşların gitmemesi için burada temizlik yapıyoruz. Gölümüzün kurumasına etkili olan zararlı maddeleri toplamak için çalışma başlattık. Biz çocuklar olarak göllerimize ve doğamıza katkı sağlayıp çöp topladık. Gölümüzün kurumasını, kuşların gitmesini istemiyoruz. Gölümüz buradaki kuşlarla güzel.'

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER