AKŞAM TV

Libya'da neler yaşanıyor?

Libya ordusu, gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı birliklerin işgal ettiği bölgeleri kurtarmak için operasyon başlattı. Peki, Libya'da son durum ne? Bölgeden gelen sıcak gelişmeler neler? Hafter'in yakın geleceği ne olacak? Libya ordusunun askeri hamlelerini nasıl okumak gerekiyor? Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, bölgeden gelen sıcak gelişmeleri Akşam TV'ye anlattı.



Dr. Eray Güçlüer, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kendi halkını koruyabilmek için Hafter'eoperasyon başlattığını dile getirerek, #8220;Tarhuna bölgesine yapılan operasyon son derece önemliydi. Libya ordusu, Hafter'in silahlı güçlerine 7 ayrı cephede karşılık vermekte. Ulusal Mutabakat Hükümeti yaptığı operasyonlarla alan hakimiyetini yüzde 15 oranında artırdı, bu da son derece önemli bir gelişmedir.#8221; dedi.

#8220;TÜRKİYE VE LİBYA'NIN ANLAŞMASI BÖLGEDEKİ DENKLEMİ DEĞİŞTİRDİ#8221;

Küresel güçlerin Libya'da enerji mücadelesi verdiğini söyleyen Eray Güçlüer, #8220;Küresel güçler bölgedeki emperyalist hedeflerini Hafter üzerinden yürütüyor. Hafter emperyalist güçlerin verdiği görevleri yerine getirmeye çalışıyor. Fakat Libya'daki bu düzen Türkiye ve Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında yapılan anlaşma sonrasında değişti. Bölgede yeni bir denklem kuruldu ve emperyalist güçlere önemli dur işareti yapıldı.#8221; şeklinde konuştu.

#8220;BİNGAZİ LİBYA'NIN KIRILMASI NOKTASI OLACAK#8221;

Dr. Güçlüer, #8220;Libya ordusu hava gücünü Türkiye desteğiyle oluşturdu. Yapılan operasyonlarda Hafter ve silahlı güçlerinin bölgedeki hakimiyeti daralmaya başlandı. Bingazi bölgesi Libya için bir kırılma noktası olacaktır. Bu nokta içinde pek mesafe kalmamıştır. Libya ordusu hem askeri hem de bölgesel açıdan güç kazandı.#8221; ifadelerini kullandı.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER