AKŞAM TV

Hisar-O ile Türkiye ne kazanacak?

Türkiye, Savunma Sanayisinde geldiği noktayı hava savunma füze sistemleri ile de kanıtlamış oldu. Hisar-O Orta İrtifa Hava Savunma Füze sisteminin test atışları başarıyla gerçekleştirildi. Peki bu sistemler neden önemli? Türkiye ne kazanacak? Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, Eda Cabul'a değerlendirdi.



HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi, bugüne kadar Türkiye'de yapılan en uzak menzil ve en yüksek irtifadaki testini, hava hedefini doğrudan vurup imha ederek başarıyla geçti. Türkiye'nin hava savunma araçlarından Hisar'ın menzil ve kabiliyetleri dengeleri nasıl değiştirecek? Türkiye ne kazanacak?

Füze sistemlerin alçak, orta ve yüksek irtifa diye üç bölümde incelendiğini belirten Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer konuya ilişkin şunları söyledi:

'HİSAR-O İLE TÜRKİYE HAVA SAHASINDA TAM HAKİMİYET SAĞLANDI'

'Orta İrtifa füze sistemleri Türkiye'nin elinde bugüne kadar yoktu. Alçak irtifa Hava Savunma Sistemleri vardı. S-400 Hava Savunma Sistemlerini her şey için kullanamazsınız. Ciddi bir tehdit olduğunda devreye girmesi gerekir. Genellikle toplu saldırılar gibi önemli hedeflere karşı kullanılması gerekir. Drone'larla ya da taarruzu İHA'larla olabilecek saldırılara karşı S-400 kullanmak hedef ve sistem olarak çok uygun değil. Bu bağlamda Türkiye'nin Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi'ne ihtiyacı vardı.

'GEÇMİŞTE DOST OLMAYAN BAZI UÇAKLAR HAVA SAHASIMIZDAN GEÇEBİLDİ'

10 bin metreden yaklaşık 50 kilometreye kadar bir menzilde Hava Savunma Sistemi ihtiyacımız vardı. Bu HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi bunu sağladı. Orta Hava Savunma Sistemimiz olmadığı için geçmişte bazı uçaklar Türkiye'nin hava sahasını kullanabildi. Kriz durumlarında Hava Kuvvetlerimiz belirli noktalara yoğunlaşmışken bundan 30 yıl önce dost olmayan hava araçlarının Türkiye Hava Sahası üzerinden geçtiğini biliyoruz. Bu sistemle bunun önü kesildi. Türkiye, Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi'yle hava sahamızdaki hakimiyeti tam anlamıyla sağlamayı başarmıştır.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Eda Cabul

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER