AKŞAM TV

HDP'nin kapatılması terörle mücadeleyi nasıl etkiler?

HDP'yi kapatmaya yönelik yargı süreci başladı. HDP'nin geleceğine yönelik kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, siyasetin sıcak gündem başlığını AKŞAM TV'den Eda Cabul'a değerlendirdi.



Yargıtay, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi. İçerikte, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları belirtildi.

HDP'nin kapatılması tartışmalarında gözler Anayasa Mahkemesi'nde. Peki; AYM ne zaman karar verir, sonuç ne olur?

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, konuya ilişkin şunları söyledi.

'HDP'NİN GERÇEK YÜZÜNÜ TOPLUM GÖRMELİ'

'HDP, PKK'nın doğrudan organik kuruluşunda yer alan legal görünümlü bir siyasal aktör olarak kendini tanımlıyor. HDP'nin kapatılması konusu kanunlara ne kadar uyulup uyulmadığıyla ilgili. Kapatılmasını gerektirecek şartlar oluşmuş ve kanunlar bunu emrediyorsa elbette devlet olarak gereği yapılacak. HDP'li vekillerin terörle bağlantıları yıllar içinde belirlendi esasen. Buna rağmen yıllarca hazine yardımı aldılar.

'HDP'YE YAPILAN HAZİNE YARDIMI MUTLAKA KESİLMELİ'

Terörle iltisaklı olan bir siyasal partinin öncelikli olarak hazine yardımının kesilmesi, hesaplarının bloke edilmesi gerekiyor. Bazı HDP'li vekillere yönelik açılan cinsel taciz davaları var. Sadece terör örgütüyle ilgili değil başka suçları da var. Hepsinin adalet karşısına çıkıp tek tek hesap vermesi gerekir. Bu sayede HDP'nin gerçek yüzünün ne olduğunu toplum daha iyi anlayabilir. Birden kapatılması durumu bir psikolojik mağduriyet algısı yaratabilir ve terörle iltisaklı olan bu yapıya bir mağduriyet propagandası yapma malzemesi sağlayabilir.

HDP'ye yapılan 57 milyon TL'lik hazine yardımı mutlaka kesilmeli. Tüm bunlar sonrasında kapatılma sürecine gidilmesi gerektiğini düşünüyorum.'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Eda Cabul

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER