AKŞAM TV

Ermenistan'da neler oldu?

Ermenistan'da Karabağ yenilgisinden sonra ülkede sular durulmadı. Başbakan Nikol Paşinyan istifa baskısıyla karşı karşıya. Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan da, başbakanın istifasını isteyenler arasında. Ordu geçen hafta muhtıra yayınlamış, Başbakanın istifasını istemişti. Paşinyan bunu 'darbe girişimi' diye nitelendirmiş, Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden almak için karaname imzalamıştı. Başbakan Paşinyan, Cumhurbaşkanını darbeyi desteklemekle suçluyor. Ermenistan'daki siyasi krizin detaylarını Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, bölgeden gelen sıcak gelişmeleri Eda Cabul'a anlattı.



Ermenistan üzerindeki küresel güç mücadelesinin uzun süreceğini söyleyen Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, konuya ilişkin şunları söyledi:

'HALK NE PAŞİNYAN'A NE ORDUYA GÜVENİYOR'

'Ermenistan üzerindeki küresel güç mücadelesinin örnekleri var. Ukrayna, Irak, Suriye... Rusya ve Amerika tarafında olan saflar Ermenistan tarafında ayrışmaya başladı. Bundan sonrası için de böyle taktik hamleler göreceğiz. Halk şu an Ermenistan'da sıkışmış durumda... Ne Paşinyan'a güveniyor ne de Ermeni ordusunun komitesine güveniyor. Yani ne Rusya'ya ne ABD'ye güveniyor. Diasporayla, Ermenistan toplumu arasında bir mesafe oluştu. Paşinyan giderse bu gidişin normal bir gidiş olmayacağını söyleyebiliriz.

'ERMENİSTAN'DAKİ BELİRSİZLİK EN ÇOK İRAN'I ETKİLER'

Provokatif eylemler olabilir, ya da tersi durumunda Rusya'yı sempatik gösterebilecek birtakım durumlar olabilir. Ermenistan'daki tablo belirsiz. Belirsizlik bölgede istikrarsızlık yaratır. Burada en çok etkilenecek olan ülke İran'dır.

Özellikle Tebriz merkezli İran'ın kuzeyindeki bölge. Ermenistan Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu sırasında saldırgan durumdaki Ermenistan'a İran'ın yardım etmeye çalışması ve özellikle karayolundan Ermenistan'a ulaştırmak istediği askeri malzemeyle Azerbaycanlı Türklerin vurdurulması bu hassasiyeti daha da tetiklemektedir.'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr


POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER