AKŞAM TV

Kovid aşıları kısır yapar mı?

Kovid-19 aşıları kısır yapıyor mu? Bilim adamları bu soruya hayır yanıtını veriyor. Ancak daha da önemli bir araştırma var. Aşının değil de Kovid-19 virüsünün kısır yapabileceğine ilişkin buluntular var.



Türkiye'de aşıya karşı reaksiyonun önde gelen gerekçesi kısırlık endişesi. Bilim insanları bu endişenin yersiz olduğunu belirtiyor, ancak aşının değil ama Kovid 19'un kısır yapma riski var.

Araştırma Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi'ne ait. Çalışma Kovid 19 enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybeden 6 erkek üzerinde yürütüldü.

6 kişiden üçünün hastalık sürecinde sperm sayısının azaldığı ortaya çıktı. Üstelik iyileşen hastalarda da durumun 3 ay sonra dahi devam ettiği belirlendi... Yani kovid üreme sağlığını doğrudan etkiliyor... Bu süre 9 aya kadar uzayabiliyor. Bu sonuçlar hafif bir virüs vakasına sahip olanların bile iyileşmeden sonra ereksiyon sorunları yaşayabileceği düşündürüyor. Ekip başka bir araştırmayı da aşılı erkeklerde gerçekleştirdi. 45 erkek üzerinde Pfizer ve Moderna Mrna aşılarının erkek üreme sistemi için güvenli olup olmadığını araştırdı. Sonuçlar, aşıların güvenilir olduğunu gösterdi. Zaten aşı olduktan sonra bebek sahibi olan binlerce ailenin olduğu da biliniyor.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER