AKŞAM TV

Şifrelerinize Sahip Çıkın!

Şifrelerimiz kişisel güvenliğimizi sağlamak için bir kalkan görevi görüyor. Peki, ya kalkanımız elimizden alınırsa? Şifrelerimize neden sahip çıkamıyoruz? Doğru şifreyi kullanıyor muyuz? Ceren Engin bu hafta 'NEDENDİR?'de yanlış şifre seçimlerini anlatıyor.

AKŞAM TV
KURGU/EDİTÖR: CEREN ENGİN


Sosyal medya hesapları, mail adresleri, bilgisayarlar, telefonlar hepsine ait şifrelerimiz var. Şifrelerimizi seçerken hem unutmayacak kadar kolay hem de başkasının bulamayacağı kadar zor olsun diye uğraşıyoruz ama yine de ya unutuyor ya da bir yere not alma ihtiyacı duyuyoruz.

PEKİ, ŞİFRELERİMİZ NEDEN BU KADAR VASAT?

Şifre kişinin özel hayatını korumada en etkili kodlama bütünüdür. Bizi koruyan deyince herkesin aklına süper kahramanlar geliyor. Süperman, Wonder Women, Batman ve ejderha gibi kahramanlar da şifrelerde çok popüler. Bu onları yalnızca sevdiğimiz için değil; onlara umut ve güven gibi duygular bağladığımız içinde şifrelerimizde yer alıyor. Kimi insanlar için bu bir spor takımı, şarkıcı ya da oyuncu olabiliyor.

KURNAZCA SANILAN SEÇİMLER

Şifreleri kurnazca, komik ya da zekice olduğunu düşündüğümüz şekillerde de seçebiliyoruz. Örneğin; 'beniicerial', 'bensenim' ve 'sifrembu' gibi... Banka veya telefonlarda oluşturulan 4 haneli şifrelerse genellikle ya sıralı ya da aynı rakamların tekrarıyla oluşturuluyor Ya da en basiti karışık şekilde klavyeye basıyoruz. Bu sayede tahmin edilemez şifrelerimiz olduğunu düşünüyor olabiliriz ama o da yanlış.

HESAPLARA ELVEDA

Unutmamak adına tek bir şifreyi tüm hesaplarda kullanmak zekice gelse de bu aynı zamanda o şifrenin bilinmesiyle tüm hesaplarınıza da erişilebileceği anlamına geliyor. Yani şifrenizi akıllıca seçtiğinizi sanarken elinizdekilerden olmayın. Şifreniz '123*' ya da 'abc*' ile başlıyorsa da hesaplarınızla şimdiden vedalaşın.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER