AKŞAM TV

‘Gözetilen Toplum Düzeni' Neden Korkutucur?

Özel hayatların ekranlarda yayınlandığı veya sürekli gözetildiğiniz bir düzene sahip dünyada yaşadığınızı düşünün. Hayalinin bile ürpertici olduğu bu düzen fikri yıllardır birçok ünle filme konu olmuş durumda. AKŞAM TV'den Ceren Engin, bu hafta ‘NEDENDİR'de sizlere izleyen ya da izlenen olma durumunu en iyi örnekleriyle ele alan 3 filmden bahsediyor.

AKŞAM TV
KURGU/EDİTÖR: CEREN ENGİN


1984 #8211; (1984)

George Orwell'ın romanından uyarlama olan bu filmde sürekli izlenen bir halk ve bu duruma karşı olan bir adam söz konusu. 'Büyük patron sizi izliyor' afişleriyle donatılan sokaklarda kurallara aykırı davranılması neredeyse imkânsız. Neredeyse diyoruz çünkü ana karakter birkaç kuralı çiğniyor. Filmde kim olduğu belli olmayan 'büyük patron' sizi izliyor ve yasa dışı bir hareketinizde direkt cezalandırılıyorsunuz. Kast edilen kurallar ise çok absürt. Mesela 'erken kalkmamak'...

V For Vandetta #8211; (2005)

Söylediği felsefi ve içerisinde bolca 'V' harfi geçen cümlelerle izlendiğimiz/kontrol edildiğimiz düzen hakkında bizleri uyaran bir karakter: V. Tıpkı 1984'te olduğu gibi izleyen bir kişi var ama bu sefer izleyen kişinin kim olduğu dev ekranlarda gösteriliyor. V, insanların bu duruma tepki vermesi için uğraşıyor. Peki, başarılı oluyor mu?

The Truman Show #8211; (1998)

Diğer filmlerin aksine toplumun izlendiği değil; doğumundan beri izlenen bir karakter, Truman. Bir hayatın televizyon programı olmasını işleyen filmde bu kez izlenen değil; izleyen kişi haline geliyoruz. Neredeyse herkesin bildiği bu eski filmle 'izlenme' konusunun ne kadar süredir devam ettiğini görebiliyoruz.

Benim de şu an sizler tarafından izlendiğimi düşünürsek şöyle bitiriyorum;

Bir dahaki videoya kadar iyi günler. İyi akşamlar. Ve iyi geceler.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER