AKŞAM TV

'Türkiye, haklarından vazgeçmediği için Biden- Erdoğan görüşmesi gecikiyor'

ABD'de 3 Kasım seçimlerini kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46. Başkanı oldu. Peki, Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi neden gecikti? ABD medyasında konuya ilişkin neler yazıldı, konuşuldu? Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu, Türkiye'deki 'anti-emperyalist' siyasi muhalefet ve medyanın konusu olan bu gelişmenin detaylarını AKŞAM TV'den Eda Cabul'a değerlendirdi.



Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın 'bir noktada' telefon görüşmesi yapacağını söylemişti. Gözler henüz gerçekleşmeyen bu görüşmede. Peki, Biden-Erdoğan görüşmesi neden gecikti?

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu konuya ilişkin şunları söyledi:

'TÜRKİYE, ABD'NİN YPG'YE VERDİĞİ DESTEKTEN RAHATSIZ'

'Diğer yönetimlerin başkanlarına göre bir kıyaslama yapıldığında bir gecikme mevzu bahis. Genelde daha erken olur bu görüşmeler. Bazen ise nisan ve mayıs aylarına kadar sarkar. Yaşanan bu gelişme Türkiye'de ve ABD medyasında şu şekilde yorumlanıyor:

Biden'ın Erdoğan'a verdiği önem ve öncelik geri planlarda... Bu tarz yorumlar sıkıntılı. Bugünkü yazımda bunu eleştirdim. 10-15 yıl öncesinde ABD'yi ziyaret eden Türk yetkililer belirli bir sürenin üzerinde ağırlandıklarında 'Bakın, adamlar Türkiye'ye ne kadar önem veriyor' şeklinde yorumlanırdı. Ben o dönemlerde de bunları eleştirirdim. Gelinen noktada da benzer bir durum var. Patron bize kıymet veriyor anlayışı bu.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG'YE DESTEK VE FETÖ'NÜN ABD'DEKİ DURUMU İKİ TEMEL SORUN

Birleşik Devletler ile Türkiye arasında iki önemli sorun var. Türkiye, ABD'nin Suriye'de terör örgütü YPG ile iş birliğinden rahatsız ve bunu terk etmesini istiyor. Terör örgütlerine destek kategorisinde diğer bir sorun ise FETÖ'nün ABD'de halen barınıyor olabilmesinden ve örgütü yönetiyor olabiliyor olmasından kaynaklı. Terör örgütü FETÖ elebaşı Fethullah Gülen, 15 Temmuz ve Türkiye'de yaptıklarından dolayı bir soruşturmaya tabi olmamıştır. Bu iki sorun Türkiye için çok ciddi ortaklık, müttefiklik ve ikili ilişkiler bakımından problemler.

ABD ekseninde bakıldığında ise Türkiye ile ilgili temel sorun olarak karşımıza kriz noktası olarak S-400 meselesi geliyor. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması.

'TÜRKİYE HAKLARINDAN VAZGEÇMEDİĞİ İÇİN BİDEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ GECİKİYOR'

Karşılıklı sorunlar bağlamında bir çözüm yoluna gidilemezse Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme gecikebilir. Biden tarafı Türkiye'yi bir uzlaşma zeminine çekmek için işi ağırdan alıyor. Türkiye'yi zorluyor. Türkiye, haklarından, duruşundan ve iddiasından vazgeçmediği için görüşme gecikiyor. Bu yüzden Biden arayamıyor.'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER