AKŞAM TV

Haydarpaşa tarihe ışık tutuyor

Kadıköy'ün tarihine ışık tutan Haydarpaşa garı kazılarında 140 bin metrekarelik alanın 68 bin metrekaresindeki çalışmalar tamamlandı ve peronlar kaldırıldı. Peronların kaldırılmasıyla birlikte birçok yapı gün yüzüne çıktı



Peronlar kaldırıldı. Altından koca bir tarih çıktı. Haydarpaşa Garı kazıları tarihe ışık tutmaya devam ediyor.

Haydarpaşa Garı kazılarında 140 bin metrekarelik alanın 68 bin metrekaresindeki çalışmalar tamamlandı ve peronlar kaldırıldı. Hummalı çalışmanın sürdüğü kazı alanı havadan da görüntülendi. Peronların kaldırılmasıyla birlikte, tarihi birçok yapı ortaya çıktı.

Buluntular arasında en dikkat çekeni işte bu alan. 2. dünya savaşı yıllarından kalma askeri sığınak...400 metre olan ve 1940'lı yıllarda inşa edilen 2 girişli sığınak 2. dünya savaşı sırasında olası bir saldırı durumunda askerlerin korunması için inşa edilmiş. İçerisinde elektrik panoları ve tuvaletlerin de bulunduğu sığınak 2 metre genişliğinde ve 2 metre 40 santim yüksekliğindeki tünellerden oluşuyor.

Kazı alanın en eski eseri 3 yüzyılda inşa edilen mezar anıtı. Yapıda bir de mermer lahit bulunuyor. Bu mezar anıtının hemen yanında ise 5. yüzyılda yapıldığı düşünülen temiz su boruları da bulunuyor.

Kazılarda yeni birçoklu mezar daha tespit edildi. Henüz çalışmaların devam ettiği orta Bizans dönemine yani 10-11. yüzyıllara ait mezarda 8 kişinin kemikleri bulundu. Kazı alanında çalışmaların 2 yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyor

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER