AKŞAM TV

Dünya tarihi yeniden yazılıyor

Dünya gözünü bir kez daha Şanlıurfa'ya çevirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtım Ajansı, dünya tarihini yeniden yazdıracak Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'ye benzeyen Taş Tepeler'in tanıtımını gerçekleştirdi.



Dünya gözünü bir kez daha şanlıurfa'ya çevirdi... Kültür Ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Geliştirme Ve Tanıtım Ajansı, dünya tarihini yeniden yazdıracak Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'ye benzeyen Taş Tepeler'in tanıtımını gerçekleştirdi. Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katıldığı programla, dünya üzerinde ilk yerleşik yaşam ve sosyal topluluk örneklerine ev sahipliği yapan taş tepeler dünyaya tanıtıldı.

Tarihi yeniden yazdıracak Taş Tepeler'in tanıtımı yapıldı. Dünya üzerinde ilk yerleşik yaşam ve sosyal topluluk örneklerine ev sahipliği yapan taş tepeler gün yüzüne çıktı.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Geliştirme Ve Tanıtım Ajansı, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'ye benzeyen Taş Tepeler'in tanıtımını yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katıldığı programla gerçekleştirdi.

Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Şanlıurfa Müzesi'nde gerçekleştirilen etkinlik, Karahantepe ve Neolitik İnsan Sergisi Açılış Töreni'yle başladı. Törende konuşan Bakan Ersoy, 2018'de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Göbeklitepe'nin arkeolojide ve ilgili tüm branşlarda bilgileri güncellediğini dile getirdi ve tarihin sıfır noktasından daha derine iniyoruz dedi.

Bakan Ersoy, proje kapsamında gerçekleştirilecek 12 kazı çalışması ile Şanlıurfa'nın sözcülüğünde, Anadolu'nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerine tercüman olacaklarını belirtti.

Türkiye'deki birçok kazıda imzası olan ve danışmanlık Yapan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Celal Özdoğan da 2023 yılında Şanlıurfa'da dünya genelinde katılımın olacağı büyük çaplı bir neolitik dönem kongresi planladıklarını söyledi.

Yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubunun tanıklık ettiği organizasyonda gösterilen animasyon filmi de göz kamaştırdı. Küçük bir çocuğun tarihin tozlu sayfalarını çevirmesi üzerine inşa edilen animasyon filmde Karahantepe kazı alanında bulunan eserlere de yer verildi.

Karahantepe'deki kazılardan çıkan buluntular, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. 12 bin yıl önce barınağın konuta dönüştüğü, gerçek köylerin ortaya çıktığı sürecin başlangıcı olduğu düşünülen Taş Tepeler'de, insanlığın ilk kap kacak kullanımı ve temel ticaret girişimleri gerçekleştirme becerisine dair buluntular yer alıyor. Bölgede bulunan anıtsal yapıların, insanların bir araya geldiği komünal mekanlar olduğuna inanılıyor.

Neolitik Çağ araştırmaları projesinde düzenlenecek Uluslararası Dünya Neolitik Kongresi'nde de çok sayıda bilimsel toplantı yapılması ve Şanlıurfa'nın Neolitik Çağ'a ait emsalsiz kültürel hazinelerinin paylaşılması da planlanıyor...

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER