AKŞAM TV

Türk milletinin medeniyet dersi ‘Çanakkale'

Bir milletin kimliğini belirleyen kazandığı zaferlerdir. Zafer yalnızca bir milletin savaşta galip gelmesi değil; o millet hakkında ders veriyorsa zaferdir. Koray Şerbetçi, bu hafta Kestirmeden Tarih'te Türk milletinin dünyaya verdiği medeniyet dersini bizlere anlatıyor.



18 Mart 1815'te Türk milletinin kimliğini ortaya koyan Çanakkale muharebeleri, askeri mücadeleden fazlasını anlatır.

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale şehitlerimize yazdığı dizeyi Koray Şerbetçi şu sözlerle değerlendiriyor:

'ZEBÛN-KÜŞ AVRUPA BİR HAK TANIR Kİ: KUVVETTİR.'

Zebûn-küş düşene vuran, düşene acımayan, merhametsiz olan demektir. Avrupalı tek bir gerçek tanır ki bu da güçlü olanın zayıfı ezmesidir. Aslında Türk milleti sadece güçlü Avrupalı milleti yenmemiş dünyaya medeniyet dersi vermiştir.

FRANSIZ GENERALDEN ÖVGÜ

Çanakkale muharebesinde yer almış Fransız General Guro'nun Türk milleti için söylediği sözler ise tarihe şu şekilde not düşülmüştü:

Çok şanslı bir askerim ki Türkler gibi bir milletle savaşma şansını elde ettim.

'O AN KİMİNLE SAVAŞTIĞIMI ANLADIM'

Bir çukurun içinde 2 yaralı gördük. Biri Fransız biri Türk... Fransız'ın yarasında tampon varken; Türk askerine kuru otlar bastırılmıştı. Türk asker, kendi kıyafetinden kesip öldürmek istediği askerin yarasına tampon yapmıştı.

Yere yığıldım. Bende yaralandım ama onu da yaraladım. Tam öldürecektim ki cebinden yaşlı bir kadının resmi çıktı. Anlamadığım şeyler söyledi ama ben anladım. Gönül diliyle anlaşmıştık. Annesiydi... Ben annesiz büyüdüm, annesizliğin ne demek olduğunu bilirim istedim ki annesine kavuşsun.

O an kiminle savaştığımı anladım...

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.comtr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER