AKŞAM TV

Napolyon'a kök söktüren Türk Komutan: Cezzar Ahmet Paşa

Koray Şerbetçi ile Kestirmeden Tarih'te bu hafta Fransızların ünlü komutanı Napolyon Bonapart'a kök söktüren Türk Kumandanı Cezzar Ahmet Paşa'nın hikayesi var.



'Fransa son günlerde Doğu Akdeniz'de fazla dolaşmaya başladı. Aslında baktığımız zaman bu hadise yeni değil. Özellikle 18. yüzyılın sonlarından beri Fransa Doğu Akdeniz'e karşı bir ilgi duydu. Ama bu ilgisi ona pahalıya patladı.

Hemen tarihe bakıp kestirmeden bu sonucu ortaya koyalım. Aslında Doğu Akdeniz'le ilgili ilk ciddi hamleyi yapan Napolyondu. Napolyo'nun amacı, özellikle önce Mısır'ı almak ardından Filistin ve Suriye'yi ele geçirmek hatta biraz daha kendini yukarlarda görüp İstanbul'a kadar gidip oradan Hindistan'a ulaşıp bir Doğu İmparatorluğu kurmaktı. Mısır'ı aldı, Osmanlı'ya ihanet etti.

Akka kentinde 90'ına ulaşmış Cezzar Ahmet Paşa onu bekliyordu. Cezzar Ahmet Paşa, Napolyon'u ilk yenen Türk komutanıydı. Fransız tarihleri bundan bahsetmezler. Bu yaşlı Türk paşası olmasaydı, Napolyon, 'Doğu İmparatorluğu kuracaktım' diyordu. Ama olmadı. Cezar Ahmet Paşa'yı ne kadar öğretmezlerse öğretmesinler, ne kadar birtakım insanlar kendini Napolyon zannederse zannetsin, bu topraklarda hala Cezzar Ahmet Paşa'nın ruhu yaşıyor...'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER