AKŞAM TV

Muasır medeniyet seviyesi ve Cherokee Kabilesi...

Koray Şerbetçi Kestirme'den tarihte bu hafta, Amerikalılarla Kızılderililer arasında geçen Cherokee Kabilesi üzerinden 'nedir bu muasır medeniyet seviyesi?' denilen olguya yakından bakıyor.



'Aslında kendi tarihimize baktığımızda iki yüz yıldır aynı meseleyi konuştuğumuzu görüyoruz. Batı'ya nasıl yetişiriz? Nedir bu muasır medeniyet seviyesi?

Amerikalılarla Kızılderililer arasında geçen bir hadise üzerinden gidelim...

'Cherokee Kabilesi... Bir Kızılderili kabilesi. Amerika'nın Georgia eyaletinde yaşıyorlar. Amerikalılar (Beyaz Adam) onları bir türlü rahat bırakmıyor. Beyaz Adam'la savaşmak yerine onlarda muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için karar veriyorlar. Öncelikle Batı tipi okullar açıyorlar. Kızılderili kıyafetler yerine Batı tipi kıyafetler giyiyorlar. Şamanizm inançlarını terk edip Hrıstiyan olarak klise bile açıyorlar. Kendi yerel hükümetlerini kuruyorlar.

Sonucu ise Georgia'da altın madenleri keşfedilince 16 bin Cherokee olmak üzere 100 bin Kızılderili batılılar tarafından silah zoruyla Mississippi nehrinin ötesine sürüldüler. Sonrasında orada da petrol olunca 'Beyaz Adam' geri geldi ve rahat vermedi.'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER