AKŞAM TV

İletişimle manipülasyon nasıl yapıldı? Tarihçi Koray Şerbetçi anlatıyor

Tarihçi Koray Şerbetçi, bu hafta Kestirmeden Tarih'te günümüzde iletişim araçlarıyla yapılan manipülasyonun, yıllar önce nasıl başladığını anlatıyor.



İnsanoğlunun geçtiği iletişim devrimiyle demokrasi enfeksiyona uğrarken, millet iradesinin de yönü değiştirilmeye çalışılıyor. Nasıl mı?

'Karanlık eller iletişim araçlarını kullanarak, mesela günümüzde sosyal medyayı kullanarak, milletin iradesinin gittiği sağlıklı yön dışında bir takım yan yollar oluşturdular. Bu hem demokrasi hem de millet iradesi için kötü bir süreçti.' ifadelerini kullanan Tarihçi Koray Şerbetçi geçmişten bir örnek veriyor:

'HENÜZ ORTADA İNTERNET VE SOSYAL MEDYA YOKKEN BÜYÜK BİR MANİPÜLASYON YAPILDI.'

1908 yılında 2. Abdülhamit döneminde 2000 kadar Rumeli komitacısı padişaha başkaldırdılar. İttihat ve Terakki komitacıları, yüzyıllardır millet 2. meşrutiyeti istiyor ve Sultan 2. Abdülhamit'i protesto ediyor gibi yüzlerce telgraf çekmeye başladılar. Yıldız Sarayı'na giden bu telgrafların çoğu manipülasyondu. Sanki bütün bir Osmanlı tebaası Sultan 2. Abdülhamit'e karşıymış izlenimini bir iletişim aracıyla verdiler.

'30 BİN ARNAVUT'UN İSTANBUL'A YÜRÜYECEĞİ İZLENİMİ VERDİLER'

Firzovik'te toplanan Avusturya'ya öfkeli 30 bin Arnavut, aslında bu bölgeye kendilerine ait bir takım kurumları yerleştireceklerdi. İttihatçılar telgrafı kullanarak Firzovik'te toplanan 30 bin Arnavut'un Sultan 2. Abdülhamit'i protesto ediyor izlenimini telgrafla verdiler. Ve eğer meşrutiyet ilan edilmezse bu 30 bin Arnavut'un İstanbul'a yürüyeceği izlenimini yine telgrafla verdiler.

'İLETİŞİM ARAÇLARINI KÖTÜ ELLERE BIRAKIRSAK, İRADEMİZİ KAYBETMİŞ OLURUZ'

20. yüzyılın başlarında bu topraklarda internet ve sosyal medya yokken bu 2 bin komitacı iletişim araçlarını siyasi manipülasyon için kullandılar. Gerek sosyal medya gerek internet gerekse 100 yıl önce telgraf olsun; iletişim araçlarını sağlıklı kullanmazsak, bir takım kötü ellere bırakırsak irademizi de çoktan kaybetmiş oluruz.'

Editör: Ceren Engin

Program Editörü: Ezgi Aşık / ezgi.asik@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER