AKŞAM TV

Bunlar kimin milletvekili?

Karekin Pastırmacıyan ve Osmanlı'daki Serfice milletvekili Yorgo Yorgayadis... Osmanlı Meclis'i içindeki bu vekiller devletin gizli bilgilerini nasıl Yunanistan'a sızdırdı? Gerçekte bunlar kimin vekiliydi? Koray Şerbetçi Kestirmeden Tarih'te bu hafta, Meclis'in içinde olup ülkenin hayrına düşünmeyen vekillerin ihanetlerini masaya yatırıyor.



'Yıl 1908... Osmanlı topraklarında ikinci Meşrutiyet ilan edilmişti ve Meclis'i Mebusan o günkü adıyla yeniden açılmıştı. Ülkede yaşayan herkesin umudu bu Meclis'e temsilci göndermesi Osmanlı ülkesinin ve devletinin hayrına güzel çalışmalar yapılması ve yönetime ortak olunmasıydı. Ama bu Meclis'in içinde bazı milletvekillerinin ülkenin hayrına çok düşünmedikleri ortaya çıktı.

'DEVLET SIRRINI YUNANİSTAN'A VERDİ'

Zaman içerisinde bu kuşkular netleşti ve karşımıza bir ihanet tablosu çıktı. Peki, bu devletin vatandaşı olan bu vekiller gerçekten bu topraklardan mıydı? O dönem devlet sırrı olan bir haber Yunan gazetelerinde yer almış ve skandal ortaya çıkmıştı. Haberde gizli oturumda Osmanlı Meclisi'nde Osmanlı ordusu için alınacak silahların envanteri açık açık yayımlanmıştı. Devlet sırrı olan bu haber nasıl sızmıştı?

Osmanlı'daki Serfice milletvekili Yorgo Yorgayadis'in ısrarla bu konunun Meclis'te görüşülmesinin istendiği ortaya çıktı. Savunmaya ait bu bilgileri ve skandalı öğrenen Rum asıllı vekiller Yunanistan'a hemen haber uçurdu.

'OSMANLI VEKİLİ PASTIRMACIYAN TERÖRİSTLERİN BAŞI ÇIKTI'

Bir başka skandalın ise baş mimarı Osmanlı Meclis-i Mebusanı Erzurum üyesi, Karekin Pastırmacıyan'ın aniden ortadan kaybolmasıydı. Bu durum Osmanlı devleti için diplomatik bir skandaldı. Fakat sonrasında tüm bunların bir kurgu olduğu ortaya çıktı. Birinci Dünya Savaşı'nda gerçek ortaya çıktı. Osmanlı milletvekili Karekin Pastırmacıyan Armen Karo, adıyla Ermeni Devrimci Federasyonu liderleri olarak teröristlerin başında Osmanlı topraklarına ve Osmanlı ordusuna sızmış terörist lider olarak karlımızda duruyordu. O halde soralım, eğer size tanıdık geldiyse... Bunlar kimin milletvekili?'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER