AKŞAM TV

Abdülhamid Han'ın İngiliz'e kurduğu müthiş oyun!

Koray Şerbetçi, Kestirmeden Tarih'te bu hafta Sultan Abdülhamid döneminde iç güvenliği sağlamak için oluşturulan Yıldız İstihbarat Teşkilatı'nın İslam dünyasının dört bir yanında İngilizler'e nasıl kök söktürdüğünü anlatıyor, Adil Hikmet Bey ve 5 Türk'ün hikayesini masaya yatırıyor.



Soğuk Savaş dönemimin bize miras bıraktığı en önemli olay casusluk hikayeleridir. Özellikle Amerika ve Sovyetler Birliği arasında geçen casusluk hikayeleri her zaman gizemli noktasıyla ilgilimizi çekmiştir. Bizim tarihimizi ilgilendiren casusluk hikayeleri de gerçekten ilgi çekicidir.

Güneydoğu Asya'dan İngiltere'ye hatta Amerika'ya kadar oradan da Kuzey Afrika'ya kadar Sultan Abdülhamid'in ajanlarının yaptıkları gerçekten İslam dünyası için çok yapıcı unsurlardır. İçeride de özellikle Batı'nın Truva atını yapanlara karşı Yıldız İstihbarat Teşkilatı çok önemli işler görmüştür.

Yıldız İstihbarat Teşkilatı, 1880 yılında dönemin Osmanlı padişahı II. Abdülhamid tarafından kurulmuş, Türk tarihinin ilk organize istihbarat teşkilatıdır.

ADİL HİKMET BEY VE BEŞ TÜRK AJANININ HİKAYESİ

Aynı dönemde Orta Asya'da da Rusya ve İngiltere'nin arasında Orta Asya'ya ve bunun üzerinden de Avrasya hattına hakim olmak için oynanan büyük oyuna İttihat ve Terakki lideri Enver Paşa da dahil olmak istemiş, Enver Paşa'nın 'Orta Asya'da Türk Birliği projesi' adı altında 'Büyük Oyun'a dahil olmak için gönderdiği 5 Teşkilatı Mahsusa üyesi, Afganistan üzerinden Orta Asya'ya ulaşmış, özellikle Ruslara karşı birçok faaliyette bulunmuştu.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.comtr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER