AKŞAM TV

BioNTech mRNA tabanlı bir aşı... Peki mRNA nedir?

Türkiye'de onay almış üç koronavirüs aşısı var. Çin aşısı Sinovac, Rus Sputnik ve Alman BioNTech aşısı. Peki, mRNA nedir? Akşam TV'den Duygu Gecü uzmanlardan aldığı bilgiye göre anlatıyor.



Sinovac aşısı ölü hücrelerle yapılan geleneksel yöntemle geliştirildi. Biontech mRNA tabanlı, Sputnik ise vektör tabanlı aşı. Bunlar yöntemler arasında mRNA en çok merak edilen yöntem oldu. Çünkü yeni geliştirilmişti ve hakkında pek bir şey bilinmiyordu.

Bu yöntem aslında virüsün genetik yapısının kopyalanmasına dayanıyor. Bu teknik, virüsün genetik kodunun bir bölümü alınıyor ve hücrelere nüfuz edilmesi için yağ ile kaplanıyor.

İnsanlara enjekte edildiğinde virüsten alınan genetik kod, insan hücrelerine ulaştırılıyor. Aşı, koronavirüsün hücreye girmesini sağlayan dikensi proteinin kopyasının üretilmesini sağlıyor.

Hatta Bilim insanları, bu yöntemin Covid-19 dışında başka birçok hastalık için de çığır açıcı bir gelişme olabileceğini söylüyor. Böylece, bağışıklık sistemi antikor üretiyor ve T hücreleri de vücudun zararlı olarak algıladığı bu yapılarla mücadele etmeye başlıyor.

Şuna da açıklık getirmek fayda var. İnsanın genetik yapısı DNA'larda saklıdır, RNA'larda değil. Hücre çekirdeklerini mRNA çekirdekleri girmediği için DNA'mızı etkileyemez.

Editör: Garip Tan / Duygu Gecü Yüzseve

Kurgu: Can Yıldız

Kamera: Murat Sakallı


POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER