AKŞAM TV

Stalklamak Suç mu?

'Stalklamak' günümüz sosyal medya platformlarının vazgeçilmez alışkanlığı haline geldi. Birinin hesabına gizlice bakmak sandığımız kadar masum bir durum mu? AKŞAM TV'nin genç editörü Can Yıldız, 'Kaygan Zemin'de anlatıyor.

AKŞAM TV
KURGU/EDİTÖR: CAN YILDIZ


Stalk kelimesi sosyal medyadan hepimize tanıdık geliyordur. Eski sevgililer, yeni tanıştığımız insanlar ya da hayatını merak ettiğimiz kişiler hakkında bilgi almak için bir kerelik bile olsa stalklamış, yani çaktırmadan bakmışızdır.

Instagram'a konulan bir fotoğrafa gizlice bakmak masum bir hareket gibi gözükse de ciddi, suç teşkil eden durumlara doğru ilerleyebiliyor. Peki, bir insanı stalklamak suç mu?

Sosyal medya artık insanların her şeyini paylaştığı yerler olarak görülüyor. Merak ettiğiniz insanları sosyal medya üzerinden kolaylıkla tanıyabilir, onlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tanınan insanların hayatlarına bakmak gayet normal... Ama 'fake' yani sahte hesaplarla eski sevgilinizi ya da arkadaşınızı stalklamak bağımlılık haline gelebiliyor.

Peki, insanları gizlice kontrol etmek, yani stalklamak suç mu? Öncelikle karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyecek bir şekilde stalk yapmak bir suç teşkil etmiyor.

Gerçek hayatta birini stalklamaksa, o kişiye fark ettirmeden gizlice ne yaptığına bakmaktır. Gizli numaradan birini arayarak dinlemek, gittiği yerlerde takip etmek gibi eylemler taciz olarak yorumlanıyor ve suç olarak görülüyor.

Peki, siz daha önce birini stalkladınız mı ya da sizi stalklayan biri oldu mu? Yorumlarınızı bekliyorum.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER