AKŞAM TV

Pilleri neden zıt yönlerde yerleştirmeliyiz

Pilin çıkıntılı tarafını (+) işaretiyle, düz tarafını ise (-) işaretiyle titizlikle eşleştiririz. Bunu yapmak elbette zor bir işlem değildir ancak neden aynı yönlere değil de zıt yönlere bakmak zorundadırlar?



Cevaba geçmeden önce hızlıca pilin aslında ne olduğuna değinelim. Pilde kimyasal enerji depolanır ve bu da elektriksel bir forma dönüştürülür.

Piller, bir veya daha çok elektrokimyasal hücre, akış hücreleri veya yakıt hücreleri gibi elektrokimyasal aygıtlardan oluşur. Harici bağlantılar sayesinde elektronik cihazlara güç vermesi sağlanır.

pille çalışan bir cihazı ele alalım, bunun çalışması için 3V gerekiyor ve her biri 1.5V olan iki adet pile ihtiyaç vardır. Bu iki pilden 3V alabilmek için bunların seri olarak bağlanması gerekir çünkü akım bu sayede akabilir.

Bu görselde de gördüğünüz üzere eğer aynı uçlar aynı yere baksaydı fazladan kabloya ihtiyaç duyulurdu.

Bu da ekstra malzeme ve iş gücü olduğu için mantıken en tasarruflu ve pratik yöntem tercih edilir. Bir ürün tasarlarken her milimetrenin dikkate alınması gerekir, fazladan bir telin dahil edilmesi bile israf olarak görülür ve üretim maliyetine yük olur. Toplam hacim açısından en verimli tasarımdır.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER