AKŞAM TV

Otomobillerin Arka Kapısında Yer Alan Kelebek Camı Ne İşe Yarar?

Otomobillerin neredeyse tümünün arka kapısında, kelebek camı olarak da bilinen küçük bir cam bölüm bulunuyor. Hareketsiz yapıdaki kelebek camı, görünüşte hiçbir işleve de sahip değil. Peki neden oradalar?



Kelebek camı, bazı otomobillerde ön kapıda, bazılarında arka kapıda, bazılarında ise her iki kapıda da olan hareketsiz camlardır. Yan camlar genelde hareketli mekanizmaya sahip olsa da kelebek camı, sabit yapısı nedeniyle dikkat çeker. Çünkü öylece durur ve görünüşte hiçbir işlevi yoktur. Peki bu cam neden var?

İnsanlar, klimanın olmadığı yıllarda bu pencereyi aktif olarak kullanıyor ve ekstra hava akışı sağlıyorlardı. Şimdilerdeyse klimalar var ve açılabilir kelebek camlarına ihtiyaç yok. O zaman bu camlar neden kaldırılmadı?

Görseldeki kırmızı çizgi, kelebek camını açılabilir camdan ayıran direğin kapının gövde kısmındaki hizasını gösteriyor. Yeşil tırtıklı kısım açılabilir camın, açıldıktan sonra kapının içindeki kapladığı alanı gösteriyor. Turuncu tırtıklı kısım ise kelebek camı açılabilseydi kapının içinde kaplayacağı alanı, daha doğrusu dışına nasıl taşacağını gösteriyor. Yani kapılardaki bu küçük bölmeler ayrılmamış olsaydı, doğal olarak camları açamayacaktık.

Aslına şuan kelebek camının ne kadar işlevsiz olduğunu sansak da araba camlarının açılmasını bu camlara borçluyuz.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER