AKŞAM TV

Nefeslerinizi tutun: tüm oksijen 5 saniyeliğine yok olsaydı…

Ne kadar süre nefes almadan durabilirsiniz? Belirli bir süre için oksijensiz kalabilsek de onsuz yaşayamayız. Peki, dünya 5 saniye oksijensiz kalırsa ne olur? Can Yıldız bu hafta 'Kaygan Zemin'de 5 saniyelik oksijensiz kalmanın dünyaya etkisini anlatıyor. Nefeslerinizi tutun!

AKSAM TV
KURGU: CAN YILDIZ / EDİTÖR: CEREN ENGİN


DÜNYA 5 SANİYE OKSİJENSİZ KALIRSA NELER OLUR?

5 saniye boyunca nefessiz kalmak bizler için kolay gibi gözükse de, dünyadan oksijenin aynı sürede yok olması ciddi hasarlara yol açacaktır. Atmosferimizin 5'te 1'inden fazlası oksijenden oluşuyor yani oksijen bize 'hayattan' çok daha fazlasını veriyor. Bırakın beş saniyeyi, bir saniye bile yok olursa ciddi sorunlar bizi bekliyor.

Güneş'ten gelen ışık, atmosferde bulunan parçacıklar aracılığıyla dağılır. Beşte bir oranındaki kayıpla, hava daha da kararacak. Bu sırada gökyüzünde, motorları duran uçaklar da birer birer yere doğru 'dökülecek' Ateş için gereken oksijenin yok olmasıyla yanma faaliyeti de yok olacak, bunun yanı sıra tüm benzinli araçlar işe yaramaz hale gelecek.

Oksijen yapılar için bir bağlayıcı olduğundan beton, metal fark etmeksizin etrafınızdaki bütün binalar yıkılacak. Tüm binaların aynı anda yıkılmasının getireceği o ses sizi etkilemeyecek.

NEDEN Mİ?

Çünkü iç kulağınız basınca dayanamayarak çoktan patladı bile. Tıpkı bir anda binlerce metre sudan çıkmış gibi hissedeceksiniz! Suyun 3'te 1ini oluşturan oksijenin yok olması suyu da dünyadan silecek. Yalnız su değil, vücudunuzda bulunan oksijen atomları hızla genişleyip patlayacak. Yani işitme kaybından sonra sizi acı dolu bir son bekliyor olacak. Yer kabuğunun %45'ini oluşturan oksijenin yok olduğu zaman yer kabuğu da paramparça olacak ve yüzeydeki her şey magmaya doğru serbest düşüşe geçecek.

5 saniye, oksijenin yok olması için oldukça uzun bir süre. Bu sürenin ardından oksijen geri gelse de dünya eskisi gibi olmayacak.

Şimdi derin bir nefes alın. Bir sonraki kaygan zeminde görüşmek üzere.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER